Jasan stav! Tegeltija: Džuel da počne da se bavi temama za koje je plaćen, a ne politikom

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je krajnje vrijeme da šef kancelarije Međunarodnog monetarnog Fonda /MMF/ Edru Džuel prestane da se bavi političkim temama u BiH i da počne da radi posao za koji je plaćen, a to je saradnja BiH i MMF-a.

Reagujući na izjavu DŽuela da bi se rasformiranjem Uprave za indirektno oporezivanje “dokazano dobar okvir za prikupljanje poreza u BiH raspao” i “ugrozilo blagovremeno servisiranje spoljnog duga BiH”, Tegeltija je rekao da je od dolaska na funkciju šefa kancelarije MMF-a, od kojeg je prošlo dvije godine, DŽuel poznat samo po velikom broju intervjua koje je dao medijima u BiH u kojima se bavio političkim, a ne temama koje su u nadležnosti MMF-a.

“NJegov mandat u BiH ostaće upamćen i po tome što je u tom periodu BiH prekinula aranžman sa MMF-om, a nije uspostvaila novi, sve zbog činjenice da su prijedlozi MMF-a upravo bili političkog karaktera umjesto ekonomskih tema važnih za građane BiH i njihov ekonomski napredak, što je uobičajeno da se nalazi u aranžmanu sa MMF-om”, rekao je Tegeltija.

On je upozorio da je krajnje vrijeme da se sa tom praksom prestane i naglasio da “DŽuel ne brine o tome kako će se prikupljati prihodi u BiH i kako će BiH servisirati svoj spoljni dug”.

“Nema potrebe da o tome brine DŽuel. Građani BiH i nadležne institucije će odlučiti kako će BiH prikupljati poreske prihode u svojoj zemlji i kako će servisirati spoljni dug”, rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je upozorio da su odnosi BiH i MMF-a trenutno na najnižem nivou od kada je uspostavljena saradnja sa ovom međunarodnom finasijskom organizacijom, te istakao da je to je tema kojom bi trebalo da se bave prestavnici MMF-a u Sarajevu, a ne političkom situacijom u BiH.

“Pozivam šeficu Misije MMF-a Alinu Ijancu i šefa kancelarije MMF-a u BiH Edru DŽuela da sa svim nivoima vlasti u BiH rade na vraćanju međusobnog povjerenja i usvajanju novog aramnžmana”, naglasio je Tegeltija.

Ostavite komentar: