Jasan stav predsjednika PDP-a: Učiniti sve da OHR što prije bude zatvoren

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Branislav Borenović izjavio je danas da treba učiniti sve da Kancelarija visokog predstavnika u BiH /OHR/ što prije bude ugašena, jer BiH ne može biti dio bilo kojeg uređenog društva, pa ni EU, ako ima OHR.

Borenović je naveo da u tom kontekstu domaći akteri, a pogotovo vladajuće političke elite, treba da pokažu spremnost da “smanje tenzije, sukobe i konflikte” i da pokažu da je BiH zrela da samostalno odlučuje o ključnim pitanjima.

“Svima nama je ključni cilj da što prije zatvorimo OHR. Da li će se to desiti sa nekim rezolucijam i deklaracijama, odlukama dvije ili tri velike sile, nisam siguran. U svakom slučaju o tome treba razgovarati”, rekao je Borenović novinarima u Banjaluci. Odgovarajući na pitanje novinara kako posmatra ideju “srpskog svijeta” koja dolazi od pojedinih političara iz Srbije, Borenović je rekao da je dobrodošla svaka ideja koja podrazumjeva saradnju, unapređenje i zaštitu odnosa srpskog i drugih naroda koji žive u ovom regionu.

On kaže da to ne posmatra samo iz jedne dimenzije, nego više kao pokušaj da se zaštiti interes srpskog naroda, ali i unaprijedi saradnja. Borenović je podsjetio da Republika Srpska i Srbija imaju specijalne i paralelne veze i da je Srbija mnogo učinila kada je u pitanju Srpska.

“Imam osjećaj da pojedine političke elite dominantno u BiH tragaju za tenzijama, sukobima, verbalnim konfliktima koji će nas odvući sa ključnih životnih problema”, rekao je Borenović, dodajući da je lider SDA Bakir Izetbegović jedan od ključnih krivaca zašto je retorika rata i prošlosti još prisutna u BiH, te da je on čovjek prošlosti zbog čega PDP s njim nema nikakvu saradnju.

 

Ostavite komentar: