Japan ima najmoćniji pasoš na svijetu: BiH najgora od zemalja iz regiona

20.07.2022. | 17:30

Henley&Partners, konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, rangirala je svjetske pasoše za 2022. godinu prema slobodi putovanja koju im dozvoljavaju, a prvo mjesto zauzeo je Japan, dok je Bosna i Hercegovina na 51. mjestu.

Trio azijskih pasoša nudi svojim vlasnicima veću slobodu putovanja u svijetu od onih u bilo kojoj drugoj zemlji, prema novom tromjesečnom izvještaju koji je objavila londonska savjetodavna firma Henley & Partners.

Japan je ispred Singapura i Južne Koreje ponudio svojim građanima pristup bez vize ili vize na zahtjev do rekordnih 193 destinacije širom svijeta, u poređenju sa 192 koliko nude spomenute države na drugom mjestu.

Međutim, oprezniji odgovor Azije na covid-19 znači da je manje vjerovatno da će ti građani trenutno koristiti tu slobodu putovanja nego ljudi u Evropi ili Americi.

Ispod prve tri u Aziji, više evropskih zemalja nalazi se blizu vrha ljestvice. Njemačka i Španija su izjednačene na 190 destinacija, a slijede ih Finska, Italija, Luksemburg na 189.

Zatim su Austrija, Danska, Holandija i Švedska izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Velika Britanija na 6. mjestu.

Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države nalaze se na 7. mjestu, uz Belgiju, Norvešku i Švicarsku.

Državljani Avganistana ponovo su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog izdavanja vize.

Zbog rata u Ukrajini, vlasnici ruskih pasoša su odsječeniji od ostatka svijeta nego ikada prije. Uprkos tome zauzeli su 50. mjesto na listi.

Bosanskohercegovački pasoš omogućava građanima pristup u 118 zemalja bez prethodnog izdavanja vize te se našao na 51. mjestu.

Slovenija je najbolje rangirana u regionu na 11. poziciji, Hrvatska je 17. na listi, Srbija 38., dok je Crna Gora zauzela 48. mjesto.

Oznake: Japan, Pasoš