“Izuzetna saradnja”: Višković tvrdi da su on i Novalić rješavali probleme i dok su imali koronu

Fadil Novalić, premijer FBiH, istakao je da mu je drago da su na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom dogovorili strategije, a jedna od njih je da će održati budžete po svaku cijenu, da će pokrenuti investicionu potrošnju, i treće, da će donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje.

“Držaćemo budžete u ravnoteži i ukoliko bude potrebno intervenisaćemo”, rekao je Novalić. Tvrdi da su mjere dale rezultat i da stoji činjenica da su u BiH zadržali nivo zaposlenosti i da je mali pad bruto društvenog proizvoda.

“S druge strane, dok je Vlada FBiH bila lider u borbi protiv pandemije imali smo samo 39 umrlih, 12 puta manje i oboljelih i umrlih. Što se tiče Vlade FBiH, ona neće imati srednjoročni pojas, nego će srednjoročni program ići za pomoć turizmu, aerodromima“, kazao je Novalić.

Radovan Višković, premijer RS, rekao je da se mora živjeti i u vrijeme korone i da moraju tražiti dobra rješenja.

“Mi smo danas ovdje, postavili ste pitanje da li je trebalo prije, kolega Novalić i ja smo imali tu nesreću ili sreću da smo prošli kroz koronu, a da vam kažem da smo se čuli čak i u vrijeme korone, dok je Novalić ležao u bolnici, a ja u apartmanu, i rješavali probleme. Imamo izuzetnu saradnju, naša resorna ministarstva svaki dan rade i sarađuju i ovo što smo danas došli da razgovaramo, to je da uskladimo mjere i da tako izađemo i pred međunarodne investitore i zemlje koje žele da pomognu BiH. Zašto bi mi kao entiteti kandidovali neke svoje projekte kad imamo zajedničke. Nama je zajednički projekat izgradnja Koridora 5c u cjelosti. Mi to želimo da objedinimo kao projekat i da tako izađemo pred investitore”, naveo je Višković.

Istakao da su formirali radne timove koji će raditi na tome i da se nada da će u narednom periodu pokrenuti te inicijative.

“U narednim danima ćemo u vladama dogovoriti da izađemo pred međunarodne finansijske institucije i da finansijski potencijal u bankama sačuvamo za privredu, a investicije i budžet finansiramo iz kreditiranja”, kazao je Višković. Dodaje da su sa predsjedavajućim Vijeća ministara usaglasili da i sa predstavnicima EU i drugih međunarodnih organizacija razgovaraju u ovom istom sastavu kao danas, te da saopšte i šefu Delegacije EU u BiH Johanu Zatleru koje su to potrebe.

Dodao je da je RS do današnjeg dana izgubila 11.800 radnih mjesta, a dobila 10.700 radnih mjesta, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: