Iznenađenje iz HDZ-a? Borjana Krišto ide na megdan Željku Komšiću na izborima

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, biće kandidat ove stranke za Predsjedništvo BiH na opšim izborima.

Kako je prenio portal Bild.ba nakon sastanka čelnika HDZ-a, ali i stranaka koje se okupljaju oko HNS-a, odlučeno je da će Krišto ući u duel sa Željkom Komšićem (DF) za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Iako se očekivalo kako će i na ovim izborima HDZ kandidovati predsjednika ove stranke Dragana Čovića, to se neće desiti, navodi ovaj portal.

Bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika Stranke.

Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: “Agro Livno”, “Guber”, “Likom” i “Livno bus”. Od 1999. do 2000. godine je bila ministarka pravosuđa i uprave Kantona 10, a do 2002. godine sekretarica Vlade Kantona 10.

Bila predsjednica FBiH

Na opštim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministarku pravde u Vladi FBiH.

Na opštim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opšte izbore 2014. godine kandidovala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta je nastavila i nakon Opštih izbora 2018. godine.

Ostavite komentar: