“Izigrao zamjenike”: Dodik tvrdi da je Podžićeva odluka dokaz da je zajedništvo nemoguće

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je odluka koju je donio ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić da odgodi vježbu Oružanih snaga BiH sa Vojskom Srbije još jedan egzaktan dokaz da je zajedništvo u BiH nemoguće.

Dodik je naveo da je Podžić na taj način izigrao svoje zamjenike, sa kojima je trebalo da se konsultuje prilikom donošenja odluke.

On smatra da je Podžić vjerovatno to uradio po nalogu lidera SDA Bakira Izetbegovića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te napominje da je tako napravljena konfuzija, jer odluka nije pravno valjana.

“On /Podžić/ govori da je to odgodio, ali to je odluka koja traje za ovu godinu, te ako se vojna vježba ne održi ove godine, nema prenošenja u iduću, što govori o tome da je riječ o kršenju srpskog interesa u BiH, pogotovo ako je on povezan sa Srbijom, bez ikakvog obaziranja na procedure”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik smatra da je ova odluka jedna vrsta obračuna Komšića, DŽaferovića i Izetbegovića sa njim i Republikom Srpskom, ali i sa Srbijom, te ističe da je Podžić njenim donošenjem prekršio niz zakona.

“Ali, o kakvim zakonima se uopšte može govoriti na nivou BiH, s obzirom da je na tom polju sve konfuzno, počevši od ovog koji se predstavlja visokim predstavnikom, a kojeg nije izabrao Savjet bezbjednosti”, rekao je Dodik.

On je napomenuo i da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit tvrdnjama da šume treba da budu regulisane navodno nekim državnim zakonom na nivou BiH, kako bi se kasnije to distribuisalo entitetima, ide direktno protiv Dejtonskog sporazuma, iako bi trebalo da štiti ovaj sporazum.

Dodik je napomenuo da će krajem ovog mjeseca biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama.

“Sjednica je zakazana krajem mjeseca, jer je bilo potrebno formirati značajan broj timova koji rade na tome da osmisle strategiju i operativu za sprovođenje toga. Ovo je besramno što se dešava u vezi sa šumama i ja ne mogu da ćutim. Mjera je davno prevršena i mi već posljednjih 10 godina govorimo da je rješenje da se vrati na izvorni Dejton, a oni su to sve izignorisali i nastavili sa aktima koji su protiv Srba i Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je, komentarišući izjave specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera koji je rekao da u BiH nije potreban nacionalni predznak, rekao da bi oni sada “da se mi ne izjašnjavamo kao Srbi”.

“Ali, to je stara priča, još od Austrougarske, da se ovdje napravi bosanska nacija, ali koju niko neće. Nisu mogli ni u tadašnjim uslovima tortura, koje su vjerovatno tada bile i veće nego sada kada imamo medijski linč i prijetnje sankcijama pojedincima, pa nisu mogli da naprave bosansku naciju i bosansko pismo”, rekao je Dodik.

Ostavite komentar: