Izetbegović zadovoljan: EU i Mišel vraćaju fokus na evropski put BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom kazao je da je bh. zvaničnicima ponuđena “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornog zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Na početku je kazao da Evropska unija i Mišel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

“Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da su evropski predstavnici da su napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

“Juče smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Althae i po pitanju evropskog puta. Mislim da je to itekako rezultat posjete Mišela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena “mapa puta”.

“Prvo ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Savjeta EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida”, istakao je Izetbegović.

Naglasio je da je rekao Mišelu da moraju svi prisustvovati, i da se ne ide na reducirani format, prenosi Klix.

“Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse što je otvaralo mogućnost za špekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je neko drugi otišao u Brisel, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje treba svi da prisustvuju”, smatra Izetbegović.

Takođe kazao im je da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda ali faktički četiri politička te da se jedan čitav blok građanskih stranaka ne može ignorisati.

“Niti u pregovorima niti o budućnosti BiH. Njima se ne smije dopustiti da izbjegavaju svoju obavezu. Zajedno sa nama i međunarodnom zajednicom trebaju razgovarati o strateškim pitanjima”, smatra predsjednik SDA.

Na pitanje da li je Mišel postavljao neke uslove Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio “vrlo mekan”.

“Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari”, istakao je Izetbegović.

Ostavite komentar: