Izetbegović: Treći entitet neće napraviti, nikakve nove mehanizme neće dobiti ni HDZ niti SNSD

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je večeras u emisiji Pressing da SDA nije nikada vladala Bosnom i Hercegovinom nego je bila dio probosanskih koalicija koje su branile državu.

Dodik kaže da Bosna i Hercegovina nema budućnost, a na drugoj strani Vučić govori o poštivanju suvereniteta ali nikada nije pominjao teritorijalni integritet BiH?

Mogu da pričaju šta god hoće, jedni, drugi i treći, Bosne će biti. Prosječan građanin Republike Srpske je duplo više zadužen od građanina Federacije, a primanja mjesečna su mu 20 posto manja. Oni su ispod nas, u tom davljenju. Neka nastave ako hoće, ali pametnije bi bilo da odustanu, ode nam omladina. Odlazak vitalnih i mladih ljudi nećemo nadoknaditi. Treći entitet neće napraviti, nikakve nove mehanizme neće dobiti ni HDZ niti SNSD. Ja im to poručujem, navodi “N1 ”

Doveli smo do toga da je u Sarajevu, koje je bilo tako srušeno, veća plata ljekaru, profesoru, policajcu… nego u Beogradu i Banjaluci. I SDA za to ima zaslugu. Uvijek se može kritikovati i govoriti da je čaša prazna. Ja kažem da se gleda koliko je napunjena.

Iz opozicije poručuju kako će “srušiti” SDA?

Ma neće, možda će srušiti ovu Vladu, to možda mogu izkombinovati sa nekim ljudima koji nisu zadovoljni pozicijom u SDA. Što se tiče načelničkih pozicija imaćemo i više načelnika.

Da li vam je i dalje opština Centar važnija od drugih?

Naravno da je važnija jer tu imate jednu koncentraciju akademika, biznismena… bilo je poniženje za mene da nismo imali načelnika, ali smo vratili tu poziciju.

Da li ste vi za ostanak Đukanovića u Crnoj Gori?

Đukanović se na vrijeme otrgnuo od Miloševića i poveo Crnu Goru ka demokratizaciji i članstvu u NATO. U njegovo vrijeme Bošnjaci su dobili jaka ministarstva. Prema tome, ostalo u vezi sa Đukanovićem ne znam. Bojim se da će Bošnjaci i Albanci zažaliti za vremenom Đukanovića.

Komšić je najavio da će zatražiti da Predsjedništvo BiH razmatra priznanje Kosova?

Do priznanja Kosova neće doći jer će to blokirati Dodik. Ne treba mu davati agendu na kojoj će dobijati glasove, a sa takvim potezom nećemo ni pomoći Kosovarima. To se tako u politici ne radi rekao je Izetbegović gostujući na N1 u emisiji Pressing.

Da li ste za Trampa ili Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u?

Demokrate su podržale BiH, ali skoro isti odnos su imali i republikanci. Ja se ne bih tu izjašnjavao niti bi to bilo pametno.

 

 

Ostavite komentar: