Izetbegović: Teško ćemo sada postići dogovor oko Izbornog zakona, stvari su prilično zakovane

Tokom posjete Zvorniku predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na pregovore za izbornu reformu i mogućnost postizanja trajnog dogovora.

Izetbegović je kazao da se uvijek može razgovarati, ali da sumnja da se može postići dogovor u ovakvoj političkoj situaciji, međutim, dodao je da on neće odbiti Brisel niti Vašington ako pošalju svoje predstavnike da pregovaraju.

“Bojim se da su stvari oko Izbornog zakona prilično zakovane. Ako nismo u boljim uslovima postigli dogovor, kada smo imali puno više vremena, teško da ćemo i sad, ali SDA će se odazvati na razgovore“, kazao je Izetbegović.

Takođe, on je za Večernji list kazao da je, što se tiče SDA, spreman prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda.

“Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri zavisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda Ostalih. Koja je to mjera odrediće se kroz razgovore i pregovore”, istakao je Izetbegović.

Dodao je da se pri tome mora osigurati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza BiH i na evropskom putu.

“Od HDZ očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta samo po tim pitanjima. Moramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvatali, pa sada odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari”, naglasio je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

 

 

Ostavite komentar: