Izetbegović: SNSD nas namjerava uvesti u najtežu postratnu krizu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da, ukoliko SNSD krene u implementaciju stavova i odluka koje je donio na sjednici Glavnog odbora, upustiće se u flagrantne antidejtonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sistem i stabilnost Bosne i Hercegovine.

– Oni namjeravaju dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH za koje su glasali i poslanici SNSD, bonska ovlaštenja, odluke visokog predstavnika, samo tumačenje Ustava BiH. Vjerovatno nas time namjeravaju uvesti u najtežu postratnu krizu – izjavio je Izetbegović u intervjuu za Klix.ba komentarišući jučerašnju odluku Glavnog odbora SNSD o aktiviranju prava na samoopredjeljenje.

On je istakao da nema ničeg novog i ničeg radikalnog u novoj Programskoj deklaraciji SDA u odnosu na ranije kongrese.

– Ovo je već treći programski dokument zaredom u kojem su definisane naše vizije Bosne i Hercegovine kao države organizovane kroz multietničke regije bazirane na geografskim i saobraćajnim kriterijima, čijem imenu bi bila vraćena odrednica republika. Milorad Dodik je svojevremeno, u tzv. Prudskom sporazumu, prihvatio regionalnu organizaciju države. Takođe, preciziranje uređenja BiH kao republike zaista ne bi trebalo nikoga provocirati. U Evropi su sve države ili monarhije ili republike. Res publikum na latinskom ima skoro isto značenje kao demokratija na grčkom jeziku, dakle vladavina naroda, javna stvar i interes koji uključuje i daje pravo svakome da učestvuje u vlasti i javnom životu. BiH funkcioniše kao republika, zašto to ne bi bilo i u njenom imenu? Prema tome, radi se o želji za konfliktom, za proizvođenjem krize, u namjeri da se ostvari dominacija SNSD i uvede samocenzura kod stranaka koje su zabrinute za situaciju u zemlji. SNSD želi stvoriti odnose u kojima bi sebi priskrbili pravo da pričaju i rade bukvalno šta god hoće, da ruše Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, a da drugima zabrane političku viziju i slobodu iznošenja stavova – istakao je Izetbegović.

Lider SDA je prokomentarisao i smjenu Senada Bratića sa mjesta potpredsjednika NSRS.

– Treba pročitati obrazloženje za smjenu koje su formulisali poslanici iz SNSD i sačuvati ga kao svjedočanstvo o položaju bošnjačkih predstavnika, o političkim slobodama i okolnostima koje su vladale u Republici Srpskoj na početku 21. vijeka. SNSD koji je u vlastite kongresne dokumente odavno unio direktne separatističke pretenzije o “osamostaljenju RS”, i u svakodnevnom javnom diskursu ih dodatno ojačava, disciplinuje Bošnjake smjenjujući s položaja dopredsjedavajućeg Narodne skupštine RS njihovog predstavnika samo zato što je digao ruku za neki stranački dokument! I navodi da je to suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske. Nevjerovatno je na šta se uporno svodi dominantno viđenje demokratije i slobode u Republici Srpskoj. Na diktat većine i disciplinovanje manjine. Nažalost, za njihovu svijest je takav aparthejd, diskriminacija i ponižavanje drugih normalna stvar – zaključio je Izetbegović, prenosi SrpskaInfo.Ostavite komentar: