Izetbegović, Radončić i Komšić postigli dogovor o probosanskoj i bošnjačkoj koaliciji

U Sarajevu je završen sastanak delegacija SDA, SBB-a i DF-a s liderima tih stranaka Bakirom Izetbegovićom, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem na čelu.

Izetbegović je kazao da su on, Radončić i Komšić postigli dogovor na današnjem sastanku o probosanskoj i bošnjačkoj koaliciji i da će zajedno ući u vlast na državnom, federalnom i nivou Kantona Sarajevo.

Očekuje se reakcija HDZ-a na ovaj dogovor.

– Pozivam gospodina Čovića da nam što prije predloži i da ime budućeg predsjednika FBiH da bismo mogli ući u implementaciju izbornih rezultata – kazao je Radončić.

Izetbegović je rekao da bi do 23. decembra trebalo biti formirano Vijeće ministara te da bi Fahrudin Radončić trebao biti ministar sigurnosti BiH, Bisera Turković ministarka vanjskih poslova, a da bi Sifet Podžić trebao biti ministar odbrane.

On je na kraju obraćanja podsjetio i da je danas petak 13.

– Nekima neće biti srećan, ali sam uvjeren da će biti srećan za BiH – poručio je Izetbegović.

On je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera KS, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i DF dva. Predsjedavajući Skupštine KS biće iz Stranke demokratske akcije.

To znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje Vlade KS.

– Imamo dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a na konferenciji za novinare nakon sastanka je kazao:

– Mi smo danas imali vrlo ozbiljne razgovore koji su nastavak onih razgovora od prije sedam dana Dogovorili smo se da napravimo jednu snažnu probosanskohercegovačku,ali i dijelom naravno jaku bošnjačku koaliicju na svim nivoima vlasti . Od državnog federalnog nivoa i u svim kantonima. U tom smislu gospodin Izetbegović je rekao da ostaje ta podjela ministarstava na državnom nivou, federalnu ćemo se dogovoriti i Kanton Sarajevo smo dogovorili. I, mislim da ovdje trebamo znati da ćemo zajednički u ponedjeljak predložiti imena za Vijeće ministara, jer je zajednička procjena da je strateški interes BiH da se što prije realizuje program reformi. Što se tiče Vlade KS dogovorili smo se da se uđe u njenu zamjenu , ja sam im prije godinu dana javno poručio da SBB kao koalicioni partner daje godinu dana mirnog mora toj vladi. Lično nisam zadovoljan niti sam impresioniran time što se do sada uradilo. Možete voditi medijske kampanje , diplomatska lobiranja,ali građani hoće da vide nove vrijednosti. Uvjeravam i građane Kantona Sarajevo i neke naše važne prijatelje da će Sarajevska vlada raditi mnogo bolj da će imati bolji rezultat u smislu novih vrijednosti i d aćemo kada je u pitanju borba protiv korupcije ,nepotizma, biti primjer kako se to radi kao prijestolnica, kao kanton, kao BiH – rekao je Radončić.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 Ostavite komentar: