Izetbegović pod najvećim pritiskom: Strani ambasadori traže dogovor o formiranju vlasti BiH

Ambasadori najuticajnih zapadnih zemalja u BiH traže način kako da političke lidere u BiH ponovo dovedu za isti sto, s ciljem što bržeg fomiranja vlasti, a trenutno se pod najvećim pritskom nalazi Bakir Izetbegović.

Kako saznaje SrpskaInfo, u tom kontekstu treba posmatrati i sastanak članova Predsjedništva BiH s ambasadorima SAD, Italije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, prije nekoliko dana. Tada je saopšteno da je, na zahtjev ambasadora, „razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini“.

Međutim, izvori SrpskaInfo portala iz diplomatskih krugova tvrde da je taj sastanak bio mnogo više od protokolarnog i da su diplomate tražile da se priča o slanju ANP u NATO i aktiviranje MAP ostavi po strani, te da se ide ka formiranju Savjeta ministara BiH uz obavezan nastavak saradnje s NATO.

– Takav stav su oduvijek zastupali predstavnici međunarodne zajednice, a čak i NATO, ali je lider SDA Bakir Izetbegović slanje ANP u NATO postavio kao uslov Miloradu Dodiku za ulazak u Savjet ministara BiH. Sada se Izetbegović nalazi pod velikim protiskom Zapada da popusti, jer je očigledno da Dodik neće i da ovakva blokada ne vodi nikud. Trenuto zapadne ambasade kontaktiraju članove Predsjedništva i političke idere u BiH s ciljem da ih ponovo dovedu za isti sto. Iduće sedmice će se znati da li će biti novog sastanka – tvrdi odlično obaviješten izvor.

NATO

Prema drugoj varijanti, koja se takođe pominje u političkim krugovima u Sarajevu, ide se ka tome da famozni Godišnji nacionalni plan za članstvo BiH u NATO (ANP) bude izmijenjen sadržajno i u nazivu do te mjere da bude prihvatljiv i za Izetbegovća i za Dodika.

– To bi značilo da se iz naziva ANP briše riječ „nacionalni“ jer Dodik ne prihvata takav pojam znajući da je BiH višenacionalna zemlja. Takođe to ne bi bio plan „za članstvo“ jer se na taj način prejudicira ulazak BiH u NATO, čemu se Republika Srpska protivi. S druge strane, redukovao bi se i sam tekst ovog dokumeta, tako što bi sve što je sporno u ovom trenutku bilo izbačeno. Međutim, pretpostavka je da bi i takav dokumet, ako bude poslat u Brisel, značio aktiviranje Akcionog plana za članstvo MAP, čemu se Dodik protivi. Zato je ova mogućnost manje vjerovatna – tvrde naši izvori.

Nekoliko dana nakon dolaska ambasadora u Predsjedništvo BiH sastali su se lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović. Potom je održan sastanak Kolegijuma Doma naroda BiH sa novim šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom. Poslije sastanka, predsjedavajući Doma i lider SDA Bakir Izetbegović dao je izjavu koja, na neki način, potvrđuje saznanja Srpskainfo.

Kompromis

On je najavio je da će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kada je riječ o deblokadi rada zajedničkih institucija BiH.

– Imamo neke sastanke u Predsjedništvu ovih dana tako da mislim da jesmo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru kojeg se trenutno nalazi BiH, mislim Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, da se iznađe način da se ponovo pokrene program – rekao je Izetbegović.
Naveo je da je postignuta saglasnost da je evropski put najbitniji proces za BiH te da treba učiniti sve da se formira vlast i da se što prije pokrene reformski proces na evropskom putu BiH.

– Reformska agenda, koju smo zajedno s predstavnicima EU uradili prije 5 godina, dala je rezultate i tu smo se saglasili da je vidljiv napredak u ekonomiji, izgradnji, povećanju broja radnih mjesta – dodao je Izetbegović.

Prohić: Diplomatska inicijativa s dva cilja

Politički analitičar Ibrahim Prohić primjećuje da se nazire diplomatska inicijativa u regionu, koja ima dva cilja.

– Kratkoročni cilj je formiranje vlasti, a dugoročni sređivanje stanja u regionu, gdje su naglašene dvije neuralgične tačke, a to su Kosovo i BiH. Mislim da pitanje u BiH neće biti do kraja riješeno sve dok se ne riješi problem Kosova. Mada, s obzirom da je do predsjedničkih izbora u SAD ostalo malo više od godinu dana, moglo bi se desiti da se sve ovo ubrza, da se paralelno rješavaju Kosovo i BiH. Imam hipotezu da se BiH ne rješava jer Beograd koristi RS i njenog politički najjačeg čovjeka da drži „radnu temperaturu“, odnosno da konstantno podgrijava strahove o mogućoj secesiji, jer na taj način misli da jača svoje adute oko konačnog raspleta Kosova – smatra Prohić.

Na pitanje šta podrazumijeva pod „rješavanjem pitanja BiH“, a odgovor je da prvo treba promijeniti karakter vladajućih političkih partija i njihovih lidera.

– Prvo, oni su politiku sveli na puki klijentelizam, drugo – njihovi zahtjevi su uvijek maksimalistički, treće – sve tri vladajuće politike su nespremne na kompromis, zatim sve one počivaju na retrogradnoj ideološkoj matrici, a to znači insistiranje na etničkom principu i teritorijalizaciji, da bi se na toj osnovi održavala tri feuda. Te politike se održavaju na proizvodnji konflikta svaka dva, tri mjeseca. Na kraju, nijedna od tih politika nema kredibilitet, nema dosljednost, ne možete biti sigurni da će ispoštovati, ne samo ono što dogovore, već ni ono što potpišu – zaključuje Prohić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: