Izetbegović o hapšenju Zildžića: Dobro bi bilo za naše odnose sa Srbijom da mu pomognu

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je komentarisao hapšenje parlamentarca Salke Zildžića prilikom ulaska u Srbiju, rekavši da se nada da će se izvući iz situacije i da će vlasti Srbije imati sluha.

Advokat gospodina Zildžića tvrdi da BIA i ne tvrdi da je našla kod njega taj dokument, tu neku počasnu iskaznicu OBA. Bivši direktor OBA, Osman Mehmedagić je danas tvrdio da nikada nije izdao taj dokument. Pričekajmo i samog gospodina Zildžića, nadam se da će se izvući iz situacije, pa da nam kaže šta se desilo – rekao je Izetbegović.

Na činjenicu da je kod Zildžića pronađeno oružje, Izetbegović je dodao:

– Nikako to sebi nije trebao uraditi, niti svojoj porodici. Nadam se da ćemo mu pomoći da se izvuče iz situacije. Parlamentarac je, neosuđivan, otac četvero djece, nadam se da će vlasti Srbije imati sluha. Pomogli smo porodici da se nađe dobar advokat, nadam se da će biti sve u redu. Čovjek je parlamentarac, nije osuđivan. Mislim da bi bilo dobro i za naše odnose sa Srbijom da mu pomognu da se izvadi iz te situacije – dodao je.

Kada je riječ o navodima Zorana Milanovića (predsjednika Hrvatske) prilikom održavanja sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Izetbegović je rekao:

– To je direktno i flagrantno miješanje. Ništa novo od gospodina Milanovića. Hrvatski narod u BiH je narod BiH. Hrvati su naše komšije, a ne Milanovićeve. Imamo i presudu u predmetu “Kovačević” koja garantuje da se svima moraju dati ista prava“.

Dodaje da priča o tome “kako SDA nije znala sa Draganom Čovićem (liderom HDZ BiH)” ili “kako se Milorad Dodik (lider SNSD) promijenio”, se najbolnije demantuje u posljednje vrijeme.

– Priča o tome kako SDA nije znala sa Čovićem, kako se Dodik promijenio se najbolnije demantuje posljednjih mjeseci. Nikad nismo imali otvorenije namjere protiv BiH, dublju krizu od Dejtona do danas, sa veoma drskom ekipom u Srpskoj. Došli smo do sudara za koji smo se nadali da ćemo izbjeći. Određena vrsta političara ne zna stati na vrijeme. Moramo se naučiti civilizacijski ponašati, prihvatiti Ustav BiH – rekao je Izetbegović za BHTV, pa dodao:

– SDA će se sama izboriti za svoju poziciju. Dokle god Dodik i Čović budu birali partnere, oni će birati servilne partnere koje će im isporučivati ono što žele – dodao je.

Ostavite komentar: