Izetbegović ne želi više vakcine od Vučića: Neka prestanu sa progonom “branilaca BiH”

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je za N1 da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučič ne trebaju slati vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu niti “govoriti lijepe riječi”, već da očekuje da Srbija prestane sa progonom “branilaca BiH”.

Navodeći da su u Srbiji i ranije hapšeni državljani BiH pod optužbama da su počinili ratne zločine, Izetbegović je ocijenio da se to može očekivati i u budućnosti.

“Znamo šta je tendencija Srbije, da izjednači strane. Srbija pruža utočište generalu (Novaku) Dukiću, koji je osuđen za ubistvo omladine na tuzlanskoj Kapiji“, kazao je Izetbegović.

U Srbiji je nadavno uhapšen Edin Vranj, nekadašnji visoki policijski funkcioner u Federaciji BiH, koga MUP Srbije tereti za ratne zločine nad srpskim zarobljenicima tokom 1993. i 1994. godine na području Goražda.

Lider SDA je optužio Tužilaštvo BiH da je napravilo propuste u slučaju Vranja, odnosno da nije obavijestilo Tužilaštvo Srbije da u BiH sprovedena istraga u tom predmetu i da nije utvrđeno da je Vranj počinio ratne zločine.

“Tužilaštvo BiH je u sinergiji sa srpskim tužilaštvom na jedan negativan način“, kazao je Izetbegović.

Dalje je optužio Srbiju da je učestvovala u “teškim zločinima i razaranjima“ u BiH, ocjenivši da je Srbija nanela stotinu milijardi materijalnih šteta BiH.

Ostavite komentar: