Izetbegović nakon sjednice SDA: Pozivamo SNSD da prestane sa blokadama

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na konferenciji za medije pročitao usvojene zaključke.

Na početku je izjavio da se ne smiju smanjiti plate rudara te da se istovremeno treba osigurati stabilnost energetskog sektora.

“Kadrovi SDA u strukturi vlasti biće posebno zaduženi za ovo pitanje”, rekao je Izetbegović.

Na sjednici SDA govorilo se i o aktuelnoj političkoj krizi u zemlji.

“Pozvali smo SNSD da prestanu sa blokadama. Ova kriza traje već 15 godina od pada Aprilskog paketa, pojačava se i ide u svoju kulminaciju. Štete koje su donesene politikom SNSD-a po građane oba entiteta su nemjerljive”, istakao je Izetbegović.

Izvorni Dejton na koji se Dodik poziva ne postoji, naglasio je Izetbegović.

“Pozdravljamo angažiranje predstavnika i angažman SAD i EU za reforme Ustava i Izbornog zakona, a izražavamo zabrinutost da je u ovom trenutku nužno riješiti izbor članova Predsjedništva BiH. Kadrovi HDZ-a su blokirali imenovanje rezultata Izbora. Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH obara zakone jer ne želi da ih razmattra. 157 dokumenata su na čekanju godinama. Pitanje funkcionisanja Doma naroda će se morati rješavati paralelno s onim što je zahtjev HDZ-a. U procesu pregovaranja izmjena Ustava moraju učestvovati sve parlamentarne stranke”, istakao je.

OHR je formirao ekspertnu komisiju koja treba da predloži zakon o državnoj imovini, naglasio je.

“Pozdravljamo to, a jedini okvir za rješavanje ovog pitanja mogu biti presude Ustavnog suda koje se odnose na ovu materiju”, rekao je Izetbegović.

Na kraju je kazao da odluke vezane za državnu imovinu ne smiju biti vezane za zatvaranje OHR-a, te da je najvažniji uslov iz kriterija “5+2” procjena stanja u BiH.

Ostavite komentar: