Izetbegović nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem: Očekujem da se sutra riješi pitanje ANP-a

U Sarajevu je održan sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Nakon ovog sastanka, Izetbegović je novinarima kazao kako očekuje da se konačno riješi pitanje aktivacije Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), kao i da se da podrška mandataru.

Ponovio je da, ako ukoliko član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne podrži ANP, neće biti ni mandatara.

– Potpisali smo da ćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonom, da će se poštivati ranije odluke, da će se poslati plan u Brisel i očekujem da se sutra donese razumno rješenje, da se ANP, redukovan ili modifikovan, u nekom obliku pošalje u Brisel i nakon toga da se imenuje mandatar. Dakle, biće obje sjednice – istakao je Izetbegović.

Na pitanje novinara šta će se desiti nakon isteka roka do kojeg bi sporazum trebao biti implementiran, Izetbegović je rekao kako ne mogu isteći principi.

– Njih imamo ili nemamo. Mogu isteći rokovi. Nakon 5. septembra će doći 6. septembar i nastavićemo se baviti onim što će biti presjek onoga što želimo, a to je redukovani ANP kojeg treba uraditi Komisija za NATO – rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, u Predsjedništvu je danas održan i sastanak ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u BiH Erika Nelsona (Erik) i Metjua Filda (Metju Field) s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: