Izetbegović: Na stranim ratištima više boraca iz Francuske nego iz BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je, osvrćući se na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kako se Bosna i Hercegovina ishrvala s problemom odlaska boraca na ratišta u Siriji i Iraku.

Izetbegović je Makronovu izjavu da je BiH “tempirana bomba” okarakterisao kao tešku i neutemeljenu.

“Ovih dana što se dešavalo s odbijanjem davanja kandidatskog statusa i počinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, loša je poruka. Imao je ulogu Makron i dao je teške izjave o NATO-u i BiH. Teške i neutemeljene izjave. Iz Francuske je otišlo pet ili šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiH se taj problem rješava. Članicam smo koalicije, niko iz BiH u zadnje četiri godine nije otišao, sedam osoba se vratilo, jedna ove godine, pa se može konstatovati da smo se mi ishrvali s tim problemom i da ga Makron ovako vraća u BiH. Nije red i nije utemeljeno”, poručio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, blokada EU integracija i dovođenje u pitanje čvrstoće NATO saveza nije ono na šta je BiH naučila od Francuske.

“Nije to ono na šta smo naučili da Francuska radi u Evropi, na Balkanu. Mi se nadamo da će se francuska politika vratiti na liniju ranijih predsjednika prijateljske nam zemlje”, izjavio je Izetbegović, prenose Nezavisne novine.

Podsjećamo, u opsežnom intervjuu za “The Economist”, predsjednik Francuske Emanuel Makron je kazao da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba tik uz Hrvatsku.Ostavite komentar: