Izetbegović: Krajnje je vrijeme za kompromis

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kako je krajnje vrijeme da se napravi korektan kompromis u vezi s formiranjem vlasti u BiH.

Izetbegović je komentarisao neformiranje vlasti na svim nivoima i godinu nakon izbora, a nakon trilaterale kojoj su u Beogradu prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan te predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

“Krajnje je vrijeme da se napravi korektan kompromis i cijenim da bi pomenuta trilaterala, odnosno stavovi predsjednika Erdogana i Vučića koji su bili na toj liniji, mogli biti ohrabrujući”, rekao je Izetbegović.

Pojasnio je na šta misli kada kaže korektan kompromis.

“To podrazumijeva da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO savezu neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana u BiH. U toku su razgovori na nivou kabineta tri člana Predsjedništva BiH i cijenim da se ide ka rješenju,” rekao je predsjednik SDA, prenosi Mondo portal.

Istovremeno, predsjednik SDS Mirko Šarović danas je izjavio da se ANP prilagođava Miloradu Dodiku da bi ga mogao ”progutati i prodati” javnosti u Republici Srpskoj.Ostavite komentar: