Izetbegović da se rukovodi zvaničnom politikom BiH o Kosovu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je danas lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Kosmet sastavni dio Srbije i da BiH nije priznala /samoproglašeno/ Kosovo, poručivši mu da bi trebalo da se rukovodi tom zvaničnom politikom BiH.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu za “Glas Amerike” da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u BiH, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika BiH treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije.

– Umjesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini – izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, dodajući da je Izetbegović još jednom iskazao mržnju prema Srbiji i Srbima u cjelini.

Dodik je naveo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju.

Prema njegovom mišljenju, Izetbegovićeva izjava ne doprinosi nikakvom razumijevanju i pomirenju, nego vrijeđa svakog Srbina u Republici Srpskoj i BiH, te Srbiju kao državu i Republiku Srpsku.

– Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čijni duže vrijeme, nije ni korektno, ni tačno, a ni istorijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako – istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da nije politički korektno da se Srbija na ovakav način izaziva i lažno kvalifikuje kao agresor na svojoj teritoriji i kao napadač na BiH, jer to nije tačno.

– Njemu /Izetbegoviću/ smeta kada neko kaže da je u BiH bilo 4.000 mudžahedina koji su ratovali na strani Bošnjaka, a agresijom se smatra što je bilo dobrovoljaca iz Srbije koji su pomagali Srbima u BiH. To ne može da istrpi objektivnost – smatra Dodik.

On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka.

– Šta će Republika Srpska da učini u budućnosti stvar je naših politika. On ima pravo da o tome promišlja, ali nema pravo da na tu temu vrijeđa. Banjaluka u političkom smislu nije eksponent Beograda, nego njegov partner – pojasnio je Dodik.

On je poručio da niko ne može da povuče nikakvu – ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona ne postoji.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je da Srbi u BiH ne doživljavaju pitanja u Srbija kao svoja, pa i Kosovo.

– Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i istorijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti -ukazao je Dodik.

On upozorava da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

– Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi – konstatovao je Dodik.

IZETBEGOVIĆ MORA DA UVAŽAVA SRPSKI NAROD I REPUBLIKU SRPSKU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska izraz slobode i volje srpskog naroda i da svi, pa i lider SDA Bakir Izetbegović, moraju da uvažavaju srpski narod i Republiku Srpsku.

– Republika Srpska nije Karadžićev projekt, kako to on kaže, nego izraz slobode i volje srpskog naroda ovdje – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da mnogi nisu znali za /prvog predsjednika Republike Srpske Radovana/ Karadžića, niti su pripadali njegovoj političkoj partiji /SDS/, ali su stali na čelo odbrane srpskog naroda širom Republike Srpske.

– Zato je zlonamjerno i cinično na taj način zvati Republiku Srpsku bilo čijim projektom – rekao je Dodik.

Navodeći da Izetbegović mora uvažavati Srbe i Republiku Srpsku ukoliko želi da Srbi uvažavaju njega i njegov narod, Dodik je dodao da bez Republike Srpske nema BiH, dok Srpske ima bez BiH.

Dodik je konstatovao da bez obzira šta govorili bošnjački političari i visoki predstavnici, Republika Srpska postoji kao politička i teritorijalna struktura iza koje su volja naroda i demokratski izabrana vlast.

On je ponovio da nema nijednog mjesta na nivou BiH, da to nije ni Ustavni sud, koji bi se bavio inicijativom SDA za promjenu naziva Republike Srpske.

– To je naša stvar. Ne mogu oni da utiču na to – rekao je Dodik i dodao da su mnogi argumenti na strani Republike Srpske ako se želi na taj način raspravljati.

Dodik je ocijenio da Izetbegović pokušava da se na nivou BiH u vlasti zadrži Savez za promjene kako bi se provukla još neka pitanja koja su važna za Bošnjake i kao jedan od primjera naveo da su od izbora u institucijama BiH SDA, SDS i PDP zaposlili više od 400 ljudi za koje nova vlast treba da preuzme odgovornost.

– Ovo što je rekao Izetbegović najmanje doprinosi stabilizaciji BiH i lekcije tipa “mi smo ti koji govorimo šta treba” ne mogu proći – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo bi pametno da se odmah poslije izbora pokazala sposobnost da se fomira vlast, što je Republika Srpska i učinila, ali bošnjački politički lideri nisu spremni da prihvate hrvatsku i srpsku nacionalnu i narodnu reprezentaciju jer žele da neka pitanja izdignu na nivo koji ne zaslužuju.

– Sada govore o tome kako prije formiranja vlasti treba usvojiti akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/. Evo ja ću ponovo reći, a rekao sam i danas na svim sastancima, da MAP, što se nas tiče, nije na dnevnom redu i neće biti usvojen -istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je dodao da je to rekao juče i novom američkom ambasadoru Eriku Nelsonu, koji je izjavio da je njegova uloga da ojača put BiH ka EU i NATO.

– Јa sam mu jasno, pred svim novinarima, odgovorio da evropski put nije sporan, a NATO jeste jer nema konsenzusa – rekao je Dodik i poručio da predstavnici Republike Srpske neće biti slomljeni u tom pogledu.

Dodik je naglasio da će Republika Srpska, ukoliko ne bude u mogućnosti da ostvaruje svoj interes kroz sistem vlasti, redefinisati svoju poziciju.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: