Izdat nalog za raspisivanje potjernice protiv Zdravka Mamića

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine, ostale okrivljenike organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje potjernice protiv bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića kojem je optužno vijeće tog suda 21. maja odredilo istražni zatvor, doznaje se u petak na osječkom sudu koji će u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa dostaviti svu potrebnu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz BiH.

Optužno vijeće je 21. maja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice optuženih, koje tužilaštvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor, prenosi Fokus.ba.

Nakon što je sud u petak zaprimio rješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev optuženog Marija Mamića i Nikkya Artura Vuksana za izuzećem predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u ovom predmetu, stekli su se procesni uslovi da se nastavi s radom po potvrđenoj optužnici, izvijestili su sa Županijskog suda.

Kako je 6. juna sutkinja Azra Salitrežić, koja je bila zadužena za ovaj  predmet, Uredu predsjednika suda podnijela zahtjev za njenim otklonom s ovog slučaja predsjednik Županijskog suda je 7. juna prihvatio zahtjev sutkinje, “iz razloga što je dala valjane argumente za svoj otklon, sve u svrhu izbjegavanja svake sumnje u nezavisnost i nepristranost u odlučivanju navedene sudinice u tom  predmetu”, ističu na sudu.

Napominju kako je istim rješenjem predsjednik suda naložio administratoru E-spisa da ponovi automatsku dodjelu tog  predmeta, kako bi algoritam nasumce spis dodijelio u rad drugom sucu.

Elektronskim putem je određeno da će novi sudija biti Davor Mitrović koji je zaprimio kazneni spis i odmah izdao nalog za raspisivanje potjernice protiv prvooptuženog Zdravka Mamića, kojemu je optužno vijeće 21. maja odredilo istražni zatvor.

Daljnje radnje uredujućeg suca, a u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa, su da u ponedjeljak 10. juna 2019. osječki Županijski sud dostavi svu potrebnu dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa, radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja, izvijestio je portparol Županijskog suda Miroslav Rožac.

Temeljem prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u junu prošle godine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine, ostale okrivljenike organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK “Dinamo” je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 miliona evra, odnosno 55,8 miliona kuna.Ostavite komentar: