“Izbori u Mostaru su promašaj”: Dragan Čović pisao evropskim zvaničnicima

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je otvoreno pismo evropskim i svjetskim zvaničnicima u kojem iskazuje zabrinutost za događaje u vezi s lokalnim izborima u Mostaru.

Čović je u pismu apelovao na svjetske zvaničnike da se zauzmu za deblokadu dijela mostarskog sporazuma koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona s ciljem provedbe odluke Ustavnog suda BiH o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda.

“Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec od zatvaranja birališta rezultati izbora još uvijek nisu poznati. Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se istim manipuliše i na različite načine špekulira, što je nedopustivo. Lanac nepravilnosti na koje sam upozoravao u prethodnoj prepisci, a kojih ste i sami svjesni, doveo je u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa. Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na nužnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu”, navodi Čović.

Kako je rekao, najodgovorniji faktor za očuvanje integriteta izbornog procesa je Centralna izborna komisija (CIK), a nakon nje i Izborna komisija Grada Mostara pa je zato zatražio neopozivu ostavku svih njegovih kompromitovanih članova, jer se jedino kroz obnovljen dignitet i autoritet te institucije može vratiti duboko narušeno povjerenje građana u institut demokratskih izbora.

“Naravno, imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužilaštva, uz obilje dokaza, s ciljem kaznenog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i učesnika izvan nje.

Danas je potpuno jasno kako je način na koji je CIK bio izabran, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, kojoj nažalost danas svjedočimo. Da se razumijemo, radi se o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana”, kaže Čović.

Istakao je da čvrsto vjeruje da sudski procesi koji predstoje u tom dijelu trebaju biti izloženi sudu javnosti kako bi se potaknula javna svijest o štetnosti i nedopustivosti takvog djelovanja te zlopotrebi državnih institucija poput CIK-a za provođenje nezakonitih radnji.

“CIK je institucija koja nosi zakonsku obavezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora i ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opći izbori 2022. godine? Kao sto znate, Hrvatski narodni sabor BiH podnio je kaznene prijave Tužitelaštvu BiH i Tužilaštvu HNK, sada dopunjene i saznanjima kako su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje stvarne adrese uslijed kraja izbora”, ističe Čović.

Podvukao je da su zbog toga hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave.

“Procjenjuje se kako je stranci na čijem sam čelu i njezinom kandidatu za gradonačelnika nedvojbeno počinjenim izbornim malverzacijama otuđeno, tj. ukradeno blizu dvije hiljade glasova. To potvrđuje analitika kao i naša predizborna istraživanja koja su Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH precizno predviđala 14 ili 15 mandata u Gradskom vijeću”, podcrtava Čović.

Na kraju pisma Čović zaključuje, obzirom na najnoviji razvoj događaja i duboku kompromitaciju izbornog procesa, da su ovi izbori velik promašaj.

“Kao Mostarac duboko žalim što je novi početak za naš grad ozbiljno doveden u pitanje, u trenutku velikih odgovornosti i izazova na našem unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. U tom smislu dužan sam podsjetiti i upozoriti da je rok za realizaciju cjelokupnog mostarskog sporazuma istekao prije mjesec”, zaključuje Čović.

Ostavite komentar: