Iz VSTS-a o slučaju “Kajmaković”: Nema saznanja o istrazi ni zakonskog osnova za suspenziju

Kancelarija disciplinskog tužioca nema saznanja o tome da je protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Povodom velikog broja upita novinara upućenih Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a o postupanju te kancelarije u vezi sa stavljanjem Kajmakovićeve na listu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAK) Ministarstva finansija SAD VSTS je saopštio da se postupa u okviru propisanih nadležnosti.

“U pogledu razloga navedenih u Izvršnoj uredbi 14033 Kancelarije za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Kancelarija disciplinskog tužioca postupa u okviru propisanih nadležnosti, te će isti biti istraženi u pogledu kršenja dužnosti u vršenju tužilačke funkcije ili funkcije rukovodica/zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a u smislu odredaba o disciplinskoj odgovornosti propisanih Zakonom o VSTS-u”, navodi se u saopštenju VSTS-a.

U saopštenju VSTS-a navodi se i da je članom 70 stav 1 Zakona o VSTS-u propisana povjerljivost radnji Kancelarije u istrazi, te da su članom 76 i 77 Zakona o VSTS-u propisani razlozi za privremeno udaljenje od dužnosti sudije ili tužioca.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je juče da je uvelo sankcije tužiocu Tužilaštva BiH Diani Kajmaković zbog korupcije i “potkopavanja demokratskog procesa” na zapadnom Balkanu.

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAK) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstila Kajmakovićevu kao flagrantan primjer korumpiranog tužioca BiH povezanog sa kriminalnim organizacijama.

Ostavite komentar: