Iz RAK-a podsjećaju: Poštovati izbornu tišinu za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne tišine prije održavanja ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica u nedjelju, 21. februara, saopšteno je danas iz ove agencije.

Iz RAK-a ističu da će izborna tišina početi u subotu, 20. februara, u sedam časova, a trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 21. februara, u 19 časova. Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak, 19. februara, u 7.00 časova i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje u 19 časova.

Ponovni izbori raspisani na osnovu odluka Centralne izborne komisije o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboja i za načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica.

Navodeći odrebe Izbornog zakona koji se odnosi na medije u izbornoj kampanji, iz RAK-a ističu da u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK napominje da je medijsko predstavljanje aktivnosti političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima prošle godine realizovano tokom izborne kampanje koja je trajala od 16. oktobra do 14. novembra 2020. godine, te da u slučaju navedenih ponovljenih izbora, politička kampanja, odnosno plaćeno političko oglašavanje nije dozvoljeno.

Ostavite komentar: