Iz Delegacije EU kategorični: Sve je sada na bh. liderima

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH su za N1 komentarisali važnost formiranja vlasti u BiH, kao i proces integracije u Evropsku uniju.

– Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od ključne je važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju. U svojem Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine, Evropska komisija preporučuje Savjetu EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti – kazala je za N1 glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

S obzirom na dugotrajan zastoj u formiranju vlasti, specijalni predstavnik EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini je u skladu sa svojim mandatom potpomogao politički proces podsticanjem i promovisanjem dijaloga između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Kako navode iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Evropska unija je pozdravila sporazum kojeg su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i postignuti kompromis između potpisnika.

– Dok je EU spremna da nastavi facilitaciju, odgovornost je sada na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kojeg su dogovorili – zaključuju iz Delegacije EU u BiH, prenosi Avaz.ba.

Naglašavaju kako bi sporazum postignut 5. avgusta trebao da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi, koje su u interesu građana BiH.Ostavite komentar: