Iz CIK-a poručili da nisu uneseni podaci u Banjaluci: Rezultati nisu čisti, materijal nije bio spakovan

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je danas na konferenciji za novinare da nisu uneseni podaci u Banjaluci, čak ni pet dana poslije Opštih izbora.

“I to za 7-8 biračkih mjesta, rezultati nisu čisti. Problem komisija je bio dvostruk, materijal nije bio spakovan, nije bilo spiskova, a dio koji su dobili nije bio matematički ispravan. Sav materijal je juče krenuo prema Sarajevu i ponovo će se brojati”, rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da je 1.000 biračkih mjesta ponovo prebrojano.

“Birački odbori će biti predmet rada tužilaštva”, rekla je Hadžiabdić.

Prema juče objavljenim preliminarnim rezultatima CIK-a u Banjaluci nisu bili poznati rezultati za predsjednika Republike Srpske sa 14 biračkih mjesta, za srpskog člana Predsjedništva BiH sa 10 biračkih mjesta, za nivo Parlamentarne skupštine BiH sa 19 biračkih mjesta, a za nivo Narodne skupštine Republike Srpske sa čak 22 biračka mjesta.

Iz Gradske izborne komisije Banjaluka za BL portal su potvrdili da je u toku otpremanje glasačkih listića, kako su naveli, “za Sarajevo”. Druge podatke, zbog odsustva članova GIK-a, nisu mogli da saopšte.

CIK okrivio biračke odbore za kašnjenje rezultata: Bitnije im je bilo izvijestiti stranke nego nas

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da petog dana od održanih izbora u BiH, zbog neizvršavanja obaveza biračkih odbora CIK je bio spriječen da javnosti prezentuje rezultate.

“Zbog njihovog nerada veliki je teret spao na opštinske odbore”, rekao je Arnautović.

Rekao je da nije ispoštovan ni rok koji je imala gradska i opštinska komisija da zatraže pomoć od CIK-a za otvaranje vreća, te da je on istekao u srijedu.

“Juče smo prema 11 opštinskih izbornih komisija uputili naredbu da dostave rezultate sa biračkih mjesta, pa čak i onih koja nisu validirana”, rekao je Arnautović.

Pogrešno je pakovan izborni materijal, ukazao je, a dešavalo se da kandidat ima više glasova od stranke, što je nemoguće.

Obuka članova biračkih odbora

Podsjetio je da je ove godine poseban značaj dat obuci članova biračkih odbora i kazao je da je za kašnjenje smatra krivim to što su članovi biračkih odbora birani od stranaka i da je njima bilo važnije da dojavljuju rezultate strankama.

Arnautović je pokazao prijedlog CIK-a za uvođenje digitalnih tehnologija.

“Prva stvar, prijedlog CIK-a za uvođenje novih tehnologija u Izbornom procesu koji je podrazumijevao uvođenje skenera, automatskog fingerprint sistema i brz transfer rezultata izbora. Doveli smo ovdje, u tom trenutku, najboljeg stručnjaka na svijetu, direktora izbornih operacija Estonije. Čovjek je dao analizu našeg izbornog sistema i predložio mjere. Mi smo te mjere prihvatili i poslali, uputili Parlamentarnoj skupštini na usvajanje”, rekao je Arnautović.

Dodao je da CIK nije Parlament, ne donosi zakone.

“CIK nije zakonodavac. Mi ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke Parlamenta. To mora Parlament donijeti Zakon. Onog trenutka kad birač glasa, na primjer u 13 sati u popodnevnim satima, taj glas, taj rezultat bi bio u Sarajevu, u glavnom centru”, poručio je.

Četvrti dokument se odnosi na izmjene i dopune Izbornog zakona.

“U ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor ili žalbu”, kaze Arnautović.

Objavljivanje glasova

Još danas i sutra će glasovi biti objavljivani jednom dnevno u 15 sati, a zatim svaka dva dana.

U Hozićima će biti održani ponovljeni izbori te je imenovana nova Opštinska komisija.

“Danas će biti ažuriran i broj prigovora i žalbi”, rekao je Arnautović.

Ostavite komentar: