Iz Ambasade SAD u BiH poručuju: U cjelosti podražavamo OHR i Kristijana Šmita

Sjedinjene Države u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika, te se unaprijed raduju saradnji s dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom , rečeno je Feni iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH na molbi za komentar posljednjih odluka stranaka iz Republike Srpske, nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko proglasio zakonske izmjene kojima se zabranjuje negiranje genocida.

“Mi dijelimo stavove iznesene od strane specijalne savjetnice Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i ratnih zločina da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini, te da su lideri, politički, vjerski i oni unutar vođe zajednica, kao i prosvjetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se temelji na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu. Pošovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava, te odbijanje politizacije patnje, doprinijeće pomirenju, koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed”, rečeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.
Dalje kažu da fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske, te reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, te učiniti napredak na evropskom putu BiH, predstavlja najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima.
“U tom smislu, SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kako bismo se, zajedno sa lokalnim akterima, angažovali na ispunjavanju kriterija 5+2, koji su neophodni za okončanje međunarodne supervizije u BiH, te pružili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima”, rečeno je Feni.
Kako se ističe, zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika ne bazira se na vremenskim rokovima, već na ispunjavanju zadatih kriterija koji su komplementarni pružanju podrške funkcionalnosti i stabilnosti, koje su takođe potrebne imajući u vidu perspektivu BiH u odnosu na EU. Stoga se i svi lokalni akteri moraju vrijedno zalagati za postizanje konsenzusa i vođenje dijaloga usmjerenog ka napretku BiH.

Ostavite komentar: