Iz Ambasade SAD u BiH pojasnili: Palmer je tu radi razgovora o izbornim reformama

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metju Palmer stigao je u Sarajevo “da bi pomogao u napretku BiH u izbornim reformamama”, istakli su iz Ambasade SAD u BiH.

Palmer, koji je juče doputovao u Sarajevo, susreo se sa članovima Centralne izborne komisije, šefom Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom da bi “usmjerili pažnju na imperativ poboljšanja integriteta transparentnosti izbornog sistema BiH”, objavljeno je na “Tviter” nalogu Ambasade SAD u BiH.

Ovo je prva Palmerova posjeta BiH od stupanja na novu dužnost. On bi trebao da se na sastancima sa zvaničnicima, kao i predstavnicima političkih stranaka i međunarodne zajednice razgovara o reformskim procesima u BiH.

284423

Palmer je dan uoči dolaska u Sarajevo izjavio da bi problem Izbornog zakona trebalo riješiti “uklanjanjem etničkih prefiksa” kod izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda parlamenta FBiH.

“Željeli bismo da se paralelno sa tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost”, rekao je Palmer za “Glas Amerike”.

Ostavite komentar: