Ivanić: Cerićevi stavovi dodatno pojačavaju krizu u BiH

30.01.2019. | 14:21

Bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je danas da nestabilnost i permanentnu krizu u kojoj se nalazi BiH dodatno podgrijavaju stavovi nekadašnjeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića izrečeni u pismu upućenom aktuelnom srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku i srpskom narodu u BiH i Srbiji.

Ivanić smatra da ne treba davati značaj čovjeku koji nema nikakav ni moralni niti ljudski autoritet, ali da sadržaj pisma pokazuje, posebno kada se dovodi u kontekst inicijative SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH, da postoji ozbiljan krug ljudi iz reda bošnjačkog naroda koji nije do kraja prihvatio Dejtonski mirovni sporazum.

“Odgovor na ovo treba da bude vrlo jasan – da su stvari koje su tamo /u pismu/ rečene potpuno neprihvatljive, a da jedina prava odbrana svega jeste Dejtonski sporazum, te poštivanje ustavne pozicije Republike Srpske”, rekao je Ivanić.

On smatra da će se na taj način pokazati sva besmislenost takvih stavova, te da će oni vremenom postati dosadni čak i predstavnicima međunarodnih institucija, jer BiH vraćaju u prošlost, a nikako ne vode u budućnost.

Iz Međureligijskog vijeća BiH Srni je rečeno da ne komentarišu izjave bivših vjerskih poglavara, kao ni političara, te da se isključivo bave međureligijskim dijalogom.

Cerić, koji je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je otvoreno pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i srpskom narodu u BiH i Srbiji povodom, kako je naveo, “Dodikove prijetnje da će Srbi izaći iz BiH ako Bošnjaci nastave da traže promjenu atributa `srpski` na imenu manjeg bosanskog entiteta”.

On u pismu navodi da nije zlo u imenu Republike Srpske već je “zlo u genocidu nad Bošnjacima kojeg Srbi poistovjećuju sa svojim srpskim imenom”, ponavljajući riječ “genocid” kroz cijelo pismo.

Cerić traži od Srba da “pokažu da su civilizovana nacija u Evropi i svijetu, da se oslobode kolektivne krivice i da ne slave osuđene za ratne zločine kao srpske nacionalne delije”.

On je naveo i da je “svjetski Veliki brat zaključio da nakon srpsko-albanskog sukoba Srbi i Albanci ne mogu više živjeti zajedno ni dijeliti državnu i političku vlast”, dok su, kako tvrdi, “Bošnjaci morali da nastave da žive zajedno sa Srbima i dijele državnu i političku vlast s njima u BiH bez obzira na sve”.

Cerić pita “može li iko da zamisli da nakon Holokausta Јevreji u Izraelu nastave da žive sa nacistima i da s njima dijele državnu i političku vlast”, tvrdeći da su “Bošnjaci posebni i po tome što trpe ono što drugi nikad ne bi trpjeli”, te da “nisu Srbi ti koji trpe Bošnjake u BiH, već su Bošnjaci ti koji trpe Srbe”.

On smatra i da Srbi uz, kako je napisao, “zlokobnu pomoć Hrvata istiskuju Bošnjake iz najviših organa vlasti”, te da je u BiH “ostvarena srpska i hrvatska dominacija na račun prava Bošnjaka”.

Slično pismo od Cerića, puno neargumentovanih napada na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, dobio je 2011. godine i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

“On obavještava članove Predsjedništva i još neke međunarodne organizacije da se ne treba čuditi kada se desi nešto krupnije čime će se zabaviti i BiH i Evropa”, rekao je Radmanović tada na konferenciji za novinare, napominjući da pažljivo iščitavanje pisma pokazuje da ono predstavlja neku vrstu pripreme za rat.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)