Ivana Marić: Neupitno je da je Dodik za NATO, ali kako da objasni svojim biračima

Neupitno je da je Dodik za NATO, ali kako da objasni svojim biračima kojima je pričao da je NATO bombardovao Srbe. Izetbegović mu pokušava pomoći kritikujući opoziciju zbog toga što ga nazivaju izdajicom i što ga ne puste na miru, kazala je za N1 analitičarka Ivana Marić.

 

Mjesec dana od sporazuma lidera, i dalje nemamo vlast. Komentar?

Pozicije stranaka su ostale iste. Ne znam ko je išta očekivao od ovog sporazuma, posebno zbog kratkog roka koji su dali sebi lideri. Taj rok je bio iluzoran i nerealan. Ne znam da li su oni htjeli učinit uslugu Wigemarku da može otići sa nekim uspjehom iz Bosne i Hercegovine. Ovaj sporazum nije sadržavao nikakve konkretne tačke, pa i ono što piše nije bilo jasno niti samim potpisnicima. I vidjelo se da je bio neki drugi cilj, a ne postizanje sporazuma. A kad se formira vlast, ove godine ili možda kasnije, vidjećemo da nećemo moći očekivati nikakvu drugu politiku osim gaženja svega što su obećali.

Šta je ukazivalo da bi ova priča sa slanjem ANP-a mogla krenuti nekim drugim tokom?

Nije bilo razloga da će Dodik reagovati drugačije nego što je najavljivao u vezi s ANP-om. Političari jednostavno čine ono za što smo ih birali – podižu nacionalne tenzije i ništa ne rade. Oni su decenijama na vlasti i mi znamo šta znaju i ne znaju da rade. Oni će raspodjeliti izborni plijen i neće raditi za dobrobit građana. Inače, Dodik je za NATO, ali ne smije to uraditi zbog jake opozicije koja je ojačala izborom Mirka Šarovića za predsjednika SDS-a. Neupitno je da je Dodik za NATO, ali kako da objasni svojim biračima kojima je pričao da je NATO bombardovao Srbe. Izetbegović mu pokušava pomoći kritikujući opoziciju zašto nazivaju Dodika izdajicom, zašto ga ne puste na miru. Treba pustiti Dodiku da se sam izvuče.

Vidite li nekog u Republici Srpskoj ko bi bio spreman preuzeti taj daljni korak ka napredovanju u NATO integracije i da ponese etikete “izdajnika nacionalnih interesa”?

Vjerujem da će to Dodik ipak uraditi zato što ima veliku kontrolu nad medijima, može predstaviti sve kako želi. Međutim, opozicija ga je stjerala u ćošak. On je bio spreman da pristane na ANP, ali da to ide ispod radara, da birači ne znaju. On nije protiv toga, ali ne zna kako to predstaviti biračima. Opozicija mu stvara probleme, ali ipak nema tu jačinu jer građani većinom mišljenje stiče preko medija. Vjerujem da bi Vučić mogao pomoći Dodiku, da dobije “amin” od njega da potpiše ANP i uvjeri narod na to nema nikave veze sa NATO-om.

Kakva je uloga Rusije?

Rusija ima veliki uticaj, posebno na srpsku stranu. Vidimo da ima uticaj i na HDZ. Logično je da su protivi članstva BiH u NATO.

Za nedjelju je najavljena “Povorka ponosa” u Sarajevu. Dan ranije, 7. septembra udruženje “Svjetlo” organizuje Dan tradicionalne porodice. Kako gledate na ta dva skupa?

Ovo je veliki ispit za Bosnu i Hercegovinu. Pitanje je da li podržavamo drugačije. Skup u nedjelju je prilika za građane da saznaju nove informacije, da homoseksualizam nije zaraza. Istraživanja pokazuju da je na Zemlji 5 posto homoseksualaca , mi ih ne možemo zatvoriti – to nije u skladu sa ljudskim pravima. Veliki broj građana bi se iznenadio koliko je homoseksualaca oko njih, koji se prikrivaju, žive u heteroseksualnim brakovima. Moramo prihvatiti da postoje drugačiji ljudi. Svako ima pravo da se organizuje i poštujem i jedne i druge.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: