Istražna komisija traži podatke o uvozu respiratora i pokretnoj bolnici

Na trećoj sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Program rada Privremene istražne komisije, a Komisija je usvojila zaključke kojima traži podatke o nabavkama i uvozu respiratora kao i o mobilnoj bolnici koja je nabavljena u RS.

Privremena istražna komisija od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH traži informacije o svim donacijama u periodu između 15. marta do 31. maja ove godine, sa nazivom uvoznika i donatora, opisom i vrijednošću robe i podacima o krajnjem korisniku.

Komisija od Uprave za indirektno oporezivanje BiH traži da dostavi detaljno sve podatke, proizvođača, zemlju porijekla, prodavca, iznos i količinu i datum uvoza, koji su u vezi sa uvozom respiratora u BiH posredstvom preduzeća “Srebrena malina” i “Medietic”, kao i detaljne podatke o uvozu medicinske opreme za pokretnu bolnicu, koju je uvezlo preduzeće “Balkan Global”.

Privremena istražna komisija od Agencije za lijekove BiH traži da dostavi detaljno sve podatke o izdavanju dozvole za interventnu nabavku respiratora preduzećima “Srebrena malina” i “Medietic”, kao i podatke o zahtjevu i procedurama vezano za izdavanje dozvole za interventnu nabavku medicinske opreme za pokretnu bolnicu preduzećima “Balkan Global” i “Derby Trade”.

Privremena istražna komisija od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH traži odgovore na iduća pitanja:

– Da li Tužilaštvo BiH koristi CMS ili neki drugi sličan sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta pojedinačnim tužiocima?

– Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta, ko odlučuje o dodijeljivanju predmeta u Tužilaštvu BiH?

– Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta, da li je VSTV odobrilo takvu praksu? Ukoliko jeste, kada i na čiji zahtjev?

– Da li bilo koje drugo tužilaštvo u Bosni i Hercegovini predmete dodijeljuje pojedinačnim tužiocima bez korištenja CMS ili sličnog sistema?

Privremena istražna komisija od Savjeta ministara BiH traži sve informacije o postupanju nadležnih institucija (Ministarstva pravde BiH i sl.) u vezi uspostave širih pravila i jačanja sankcija po pitanju sukoba interesa nosioca pravosudnih funkcija, uključujući njihove bliske srodnike. Privremena istražna komisija traži dostavu sve raspoložive dokumentacije koja se tiče ovog pitanja.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: