“Isporučili 18 unitarističkih zahtjeva”: HNS osudio zaključke SDA

Hrvatski narodni sabor BiH saopštio je da zaključci Predsjedništva SDA predstavljaju “18 unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije, ovladavanja pravosuđem i eliminisanja nebošnjaka iz svih elemenata društva u BiH”.

“U trenucima kada u BiH postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja o reformama izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti zbog nametanja odredbi od bivšeg visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest. Vruće bh ljeto očigledno je inspirisalo predstavnike SDA da predstave 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet `spašavaju` BiH”, smatraju u HNS-u.

HNS BiH je odbacio nastojanja SDA da Sporazum iz Mostara eliminiše iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisao prošle godine.

“Ako Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima tog sporazuma /svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH/ etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignorisanje nečega što su vlastitim imenima parafirali”, istakli su iz HNS-a.

Prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, koji su dostavili predstavnici SDA, je prijedlog koji ne rješava apsolutno nijedno otvoreno političko pitanje, te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije, smatraju u HNS-u.

“Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost što hitnije, ukoliko su predstavnici SDA zaista ozbiljni politički zvaničnici”, navedeno je u saopštenju.

Iz HNS-a su pozdravili pozive na jačanje predstavničke demokratije, na šta predstavnici HNS-a, kako su istakli, već dvije decenije konstantno pozivaju – temelj predstavničke demokratije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom. Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u BiH u ključnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Hrvatski narodni sabor BiH osudio je “konstantne pritiske na pravosudni sistem koje `duboka država` nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavnog tužioca”.

“Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stubom vlasti, dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa, što je nedopustivo i traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost”, navesli su iz HNS-a.

Na sjednici Predsjedništva SDA juče je doneseno 18 zaključaka. Među njima je poziv OHR-u da stavi van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, ali ocjena o “neprofesionalnom i pristrasnom” radu Tužilaštva BiH sa Gordanom Tadić na čelu i stav da je prijedlog Pravnog tima SDA za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH dobra osnova za postizanje konačnog rješenja kroz pregovore svih parlamentarnih stranaka.

Ostavite komentar: