“Ispada da je za narod, a ne za funkcionere”: Trivićeva o Nacrtu zakona o porijeku imovine

Govoreći o Nacrtu zakona o porijeklu imovine narodna poslanica PDP Jelena Trivić, je rekla da po ovom nacrtu, ovo postaje zakon o legalizaciji nelegalno stečene imovine.

“Apri tome, neki se mogu busati u prsa ‘Pa znate li koliko sam ja poreza platio’, a u realnosti je napravio krivično djelo. Ovo je mnogo manje nego da je predviđeno oduzimanje nelegalno stečene imovine. Jedino na taj način bismo došli do željenih efekata ovog zakona”, rekla je Jelena Trivić.

Ona kaže da je još 2005. godine formirana Komisija za ispitivanje porijekla imovine, ali da je nova vlast 2006. godine rasformirala.

“Sve ove godine nije bilo političke volje da se te stvari pokrenu. Ovaj zakon je zaista potreban, ali i u smislu poruke da su funkcioneri spremni da ovo primjenjuju sami na sebe. A ako se to ne desi, to će biti veliko razočarenje, a tako će i biti ukoliko ostane ovakav kakav je napisan – neprecizno, nejasno i bez tretiranja pojedinih stvari vrlo konkretno”, kaže Trivićeva.

Trivićeva ističe da je Poreska uprava i bez ovog zakona mogla da upoređuje prihode i imovinu, mogla da postupa i po drugim zakonima koji postoje, a u Krivičnom zakonu postoji institut oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

“Ono što je ključno, a nedostaje ovom zakonu, jeste tretiranje učesnika u korupciji, a koji su vezani za vlast i tretiranje djelovanja političkih partija. Naravno da zakon sve treba tretirati jednako, ali nisu svi u podjednakoj “šansi” da vrše koruptivne radnje. Naravno da su u tome favorizovani nosioci vlasti i strukture političkih partija, te se to moralo posebno tretirati u zakonu”, kaže Trivićeva i dodala da po ovom nacrtu, ispada da je “zakon za narod, a nije za funkcionere, umjesto da bude obrnuto”, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: