Isidora Graorac poručila: Rezolucija o Srebrenici je stav bošnjačke politike, a ne BiH

23.05.2024. | 14:52

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je da Denis Bećirović ne predstavlja Predsjedništvo, niti BiH, iako je trenutno predsjedavajući, jer da bi, kako je pojasnila, predstavljao ovu instituciju ili BiH, prethodno mora imati stav Predsjedništva.

“Budući da su svu aktivnost u vezi sa donošenjem nakaradne i neobavezujuće rezolucije o Srebrenici vodili u tajnosti i kroz kršenje Ustavom propisanih procedura, to je stav bošnjačke politike, ali ne i BiH i svih njenih naroda, ukoliko smatraju da je i Republika Srpska dio BiH”, naglasila je Graorac za Srnu reagujući na saopštenje bošnjačkog udruženja iz Srebrenice.

Ona je ukazala da su to veoma ozbiljna pitanja o kojima su trebali raspravljati i donijeti odluku svi članovi Predsjedništva, a srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije bila ni upoznata o tome, a kamoli da je mogla da iznese stav Republike Srpske i srpskog naroda.

“Porodice srpskih žrtava iz proteklog rata apsolutno stoje uz institucije Republike Srpske u namjeri da istina o stradanju srpskog naroda dopre do svih onih koji bi danas da nam namaknu omču na vrat i vjeruje u svoje institucije koje će učiniti sve da srpski narod ostane ujedinjen i dokaže da su Srbi najstradalniji narod proteklog vijeka”, istakla je Graorac.

Eventualno donošenje rezolucije o Srebrenici, upozorila je ona, nije put kojim treba ići i ona će definitivno biti razdor u ionako poljuljani i krhkim odnosima među narodima u BiH.