Intervenisala i policija: Održani protesti radnika i građana ispred “Alumine”

Na protestu koji je danas ispred kapije „Alumine“ organizovao Pokret „Za pravdu i red“ intervenisala je i policija kako bi razdvojila one koji su protestovali od grupe koja je zviždaljkama prekidala govornicu Slavicu Mandić.

Prije početka skupa, Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske rekao je novinarima da su oni već ranije iznijeli svoj stavi o prodaji potraživanja.

“Danas su se pojavile i prve tužbe, čekali smo da dobijemo dokumentaciju i misli da će biti još tužbi. Dakle, nismo zadovoljni ovom odlukom i idemo u sudski proces. Niko nam se zvanično nije obratio povodom naših zahtjeva”, ponovio je Smiljanić.

Okupljenima se prvo obratila Slavica Mandić, kandidat za poslanika u NS RS ispred Pokreta „Za pravdu i red“.

“Ja se obraćam kao građanin koji smatra da je najvažnije da shvatimo da se „Alumina“ ne tiče samo radnika nego svih nas”, rekla je Mandićeva i dodala da su očekivali da nadležni reaguju, ali „oni samo ćute“.

Ako ne sačuvamo „Aluminu“, ni mlade ovdje nećemo sačuvati. Zato ću uvijek biti podrška onima koji se bore za svoju fabriku i za istinu – rekla je Mandićeva.

Njeno obraćanje prekidali su zvižduci jedne grupe okupljenih, a nakon razmjene teških riječi između pojedinih članove jedne i druge grupe reagovala je i policija. Nakon toga Mandićeva je završila obraćanje rekavši da „je dobila informacije du su ljudi plaćeni da im zvižde“.

Reagujući na današnji skup, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je istakao da ne razumije „šta jedna politička partija traži“ ispred „Alumine“ i dodao da je ovo pokušaj „prikupljanja jeftinih političkih poena“.

“Oni više nemaju šta da kažu pa sada mene otpužuju da sam ja okupio te ljude da zvižde i protestuju, a to nije tačno. Ja nikom nisam ni zabranjivao ni govorio da ide na protest. Kada sam prošli put sam otišao na proteste i meni su zviždali, a sada kada zvižde nekome drugome odmah me optužuju da ja stojim iza toga. Dakle, i oni koji su moji prijatelji mogu da zvižde drugima koji govore neistine o meni. Ovo je zapravo bio politički skup jer oni više nemaju šta da kažu. Prvo su rekli na nije bilo sjednice Vlade, pa onda da potraživanja nisu bila na dnevnom redu, pa da su lažne garancije banke, onda da nema novca, i sada kada se ispostavilo da nije tako, oni više nemaju šta da dodaju. Mi u gradu imamo određen prostor za proteste. Zašto Pokret „Za pravdu i red“ nije tamo organizovao proteste nego ispred kapije i to u 15 časova kada radnici završavaju smjenu”, upitao je Stevanović.

Pored radnika i građana, na protestu su bili prisutni i predstavnici i simpatizeri opozicionih političkih partija, piše infobirac.net.

Ostavite komentar: