Informacije o djelovanju SOA-e u BiH skinute sa dnevnog reda

Informacija o djelovanju Hrvatske obavještajne službe u BiH, trebala se naći pred ministrima, ali je skinuta sa dnevnog reda, zbog odsustva ministra bezbjednosti. Dragan Mektić, nakon što je svojim izjavama o aferi selefije uzburkao odnosne BiH i Hrvatske, otputovao je u Zagreb.

Za televiziju N1 je potvdio da je razlog njegove posjete privatne prirode. Hrvatski mediji pišu da Mektić nije bio pretjerano raspoložen za pitanja o tvrdnjama da su Hrvatski obavještajci djelovali u BiH, te da je u Zagreb stigao službenim automobilom i u pratnji obezbjeđenja.

U međuvremenu, u Sarajevu je zasjedao Obavještajno-izvršni odbor, nakon navoda da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH za krijumčarenje naoružanja.

“Mi smo imali jutros sastanak Obavještajno-izvršnog odbora, imali smo priliku dobiti informaciju i razgovarati sa direktorom, naravno u samoj informaciji i o onome o čemu smo zaprimili, riječ je o uočenim pojavama, ne nikako o pojedinačnim imenima. I riječ je naravno o operativnim povjerljivim procedurama, koje se ne mogu iznositi u javnost”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

I predsjedništvo je ranije zatražilo od ministra bezbjednosti da u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti. Brojne odgovore o tvrdnjama iz BiH, očekuju i u Hrvatskoj. Direktor bezbjednosno obavještajne agencije Daniel Markić danas je demantovao navode ministra bezbjednosti o tome da su Hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH, iako je kaže bilo nekih razgovora sa državljanima BiH.

O svemu što rade u BIH, kaze Markić obavještena je OBA sa kojom, tvrdi, Hrvatska agencija ima dobru saradnju.

“Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno što se dogodilo u BiH, imali smo saradnju s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH (OBA), oni su naš sagovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uvjeren da dobro sarađuju obavještajne agencije”, poručuje Daniel Markić, direktor SOA.

Ukazali smo na osobu koja je za nas bila sumnjiva, prepuštam Obavještajno bezbjednosnoj agenciji u BiH da se o njima izjasne, poručuje Markić. SOA je, nakon objavljene priče o aktivnostima hrvatskih obavještajaca, zatražila od direktora Obavještajno bezbjednosne agencije u BiH Osmana Mehmedagića službeno izjašnjavanje o navodima medija i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Markić, kaže da još nije dobio nikakvu reakciju iz BiH. O navodima koji su se pojavili u medijma i Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, a saslušan je i ministar bezbjednosti BiH.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: