Inckova odluka stupa na snagu: Negiranje genocida od danas se kažnjava

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine juče su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a danas te odredbe stupaju na snagu.

Prema podacima koji su dostupni na veb stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.
To znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida, danas stupiti na snagu, prenio je Klix.ba.
Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula je objavio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.
Predsjednici parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj usvojili su povodom odluke Incka pet zaključaka među kojima je i i bojkot rada institucija BiH.
Podjsetimo, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak u 12.00 časova. Očekuje se da poslanici donesu dva zakonska rješenja, među kojima su i izmjene Krivičnog zakona RS prema kojima bi se za nazivanje Srpske i srpskog naroda genocidnim, krivično odgovaralo.

Ostavite komentar: