Incko: Spreman sam ozbiljno razmotriti ponudu Dodika

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tokom gostovanja na televiziji N1 rekao je kako je spreman ozbiljno razmotriti ponudu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da zajedno skinu ploču sa imenom Radovana Karadžića, koja se nalazi na Studentskom domu na Palama.

Incko se osvrnuo i na to što Rusija nije podržala komunike PIC.

– Ruski ambsador uskoro napušta BiH pa mu je ovo bio posljednji sastanak PIC. Mislim da je debata bila jako mirna, koncentrisana, nije bilo nekih ruskih opstrukcija, ali ponovo Rusija nije dala saglasnost. Nije bilo nikakvih rasprava sa Ivancovima, ali se on nije pridružio komunikeu – rekao je Incko.

On je prokomentarisao sastanak i naglasio da je bilo govora o obraćanju Milorada Dodika u Savjetu bezbjednsoti.

– Mi smo na sastanku zaključili važnost teritorijalnog integriteta i suveriniteta BiH. Bilo je priča u prošlosti o otcjepljenju, tome da je Beograd glavni grad itd. Ipak, ove su naše odluke važne i one su svjetionik. Da li Dodik čita ili nije? Vjerovatno nije čitao ni izvještaj Priebea koji je napravio brilijantnu analizu. Treba pročitati tih 50, 60 strana. Kada je Dodik govorio u Savjetu bezbjednosti on je kritikovao PIC što znači da ga prati – dodao je Incko.

Incko je dodao da je Čović “pružio ruku” i da je u toku dogovor sa predsjednikom HDZ BiH.

– Što se tiče Dodika, ono što je rekao u Savjetu bezbejdnosti prekršio je svaku mjeru, ne što je mene nazvao prostitukom ili monstrumom, nego što je za Pedija Ešdauna rekao da je kriminalac. Ja se mogu braniti, ali Ešdaun ne može jer je mrtav. To je bilo monstruozno i još da se tako govori u Savjetu bezbjednsoti. To je neshvatljivo – rekao je Incko, prenosi ‘SrpskaInfo‘.

On je i prokomentarisao Dodikov poziv da zajedno skinu ploču sa Studentskog doma na Palama koji nosi ime po Radovanu Karadžiću.

– Sjećate li se ko je tu tablu montirao? Nisam to bio ja. Zašto bih je skidao kada je nisam ni montirao? Međutim, ako će to Dodik dovesti da skine ploču onda sam spreman da ozbiljno to razmotrim. Postoji neki zakon o montaži ploče, tako mora postojati i o demontaži ili promijeni naziva. Sve mora biti po zakonu i na tu zakonsku proceduru čekam – zaključio je Incko.

 

 

 

 Ostavite komentar: