Incko: Međunarodna zajednica prerano predala uzde domaćim političarima u BiH VIDEO

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini napravila grešku, jer je “uzde prerano predala domaćim političarima”.

On je u emisiji “Pressing” TV N1 rekao da je desetak godina nakon što je u BiH okončan rat, međunarodna zajednica bila “robusno zastupljena” i da se uradilo mnogo dobrih stvari u toj zemlji.

“Jedna od najjačih valuta na Balkanu i Evropi je marka. Iz tri ministarstva je napravljeno devet ministarstva i onda je međunarodna zajednica predala uzde domaćim političarima. Ja mislim malo prebrzo. Morala je ta predaja biti s malo više monitoringa”, ocijenio je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da se nada ulasku u “treću fazu”, jer se, kako je naglasio, osjeća novo raspoloženje nekih evropskih zemalja i SAD u odnosu na BiH.

“Ja se nadam da stranci ponovo preuzimaju uzde. Kapija se otvara s dolaskom predsjednika (SAD Džoa) Bajdena. On zna ovu regiju, pamti se i njegov govor u Senatu kada BiH nije smjela da se brani”, istakao je Incko.

Dodao je da “osjeća novo raspoloženje i spremnost nekih evropskih zemalja, Holandije, Francuske i pogotovo Njemačke, da zajedno se s Amerikom otvori novo poglavlje”.

“Ja to nazivam treća faza, prva je međunarodna snaga, druga domaća odgovornost, a ovo je treća. Treba koristiti elemente prve faze. Treba neke stvari opet koristiti koje smo koristili tada u korist građana, neko vrijeme i onda se polako povući, ali ne preko noći. Ja sam za korišćenje bonskih ovlaštenja, ali ne svaki dan”, naglasio je Incko za “N1 televiziju“.

Podsjetio je da je vlastima Republike Srpske dao rok od šest mjeseci, do kraja maja, da skinu ploču s imenom Radovana Karadžića, osuđenog za ratne zločine, sa prostorija zgrade Studentskog centra u Palama.

“Mislim da bi EU i SAD mogle napraviti zajednički plan nove misije, i da onda zajedno krenu i da taj pristup opet bude robustan”, istakao je Incko.

Još je kazao da je “u šoku” poslije prognoza da će BiH do 2070. ostati bez polovine sadašnjeg broja stanovnika, ukoliko se nastavi postojeći trend odlaska.

“Nažalost, ja sam u šoku i BiH je u tom smislu, mislim, prva zemlja u svijetu. To se zaista mora zaustaviti. Iseljavanje se može zaustaviti ako su ovdje bolji uslovi života”, zaključio visoki predstavnok međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.
 

 

Ostavite komentar: