Imate ispucale pete? Uz ovih šest savjeta do glatkih stopala

Promjene na koži stopala vidljive su tokom toplijih mjeseci kada se nosi laganija obuća. Pripreme za ljetnju sezonu nisu uspješne ako cijelo tijelo nije u savršenom stanju.

Proces isušivanja kože na petama može započeti i zbog drugih zdravstvenih problema. Bright Side je izdvojio nekoliko mogućih uzroka ove neprijatne pojave zbog koje mnogi izbjegavaju da nose laganiju obuću.

1. Debljina

Stopala su izložena težini cijelog tijela. Dodavanje suvišnih kilograma povećava pritisak na masne jastučiće u donjem dijelu stopala. Pete se usljed težine šire kako bi uspostavile ravnotežu. Kada koži nedostaje vlaga, dolazi do pucanja.

Prije svega trebalo bi održavati poželjnu tjelesnu težinu. Ovaj problem često se javlja kod dijabetičara pa je održavanje poželjnog nivoa šećera u krvi jedan od načina da se spriječi oštećenje kože na petama.

2. Nedostatak vitamina

Bez vitamina i minerala koža jednostavno ne može funkcionisati. Postaje suva i gubi na elastičnosti.

U ishrani koristite namirnice bogate vitaminom A, B3, C i E. Važno je jesti hranu koja je bogata cinkom i omega 3 masnim kiselinama.

3. Neodgovarajuća obuća

Pri nošenju papuča i sandala s visokim potpeticama, masnoća koja se nalazi u petama pomjera se prema spoljnim dijelovima stopala. Pucanje kože jedna je od uobičajenih posljedica. Loš kvalitet obuće i tanak đon takođe stvaraju pukotine i bol u stopalima.

Trebalo bi koristiti laganu obuću koja je zatvorena sa svih strana i pruža potporu cijelom stopalu. Pažljiv odabir odgovarajućeg broja spriječiće neprijatnosti.

4. Menopauza

Dame u menopauzi suočavaju se s čestim pucanjem kože, naročito na mjestima koje trpe pritisak – šake i stopala.

Kreme s estrogenom mogu ublažiti problem, ali najbolje je potražiti savjet ljekara.

5. Dugo stajanje

Tvrda podloga poput parketa radi pritisak na kožu u ovom području.

Trebalo bi izbjegavati stajanje u dužem intervalu. Ako je nemoguće, svakodnevno vježbanje raspoređuje pritisak koji trpe pete i pomaže u uspostavljanju pravilnog držanja tijela.

6. Greška pri tuširanju

Duge tople kupke nisu najbolja ideja jer voda uklanja prirodnu masnoću koja se sakuplja na stopalima. Zbog toga pete postaju grube i suve. Agresivni deterdženti i sapuni negativno utiču na pH vrijednost kože.

Tuširanje toplom vodom je preporučljivo, ali bi boravak pod tušem trebalo ograničiti na pet do deset minuta. Po završetku tuširanja, stopala bi trebalo dobro obrisati peškirom, a potom namazati kremom koja hidrira kožu. Preporučuju se sapuni i kupke na bazi prirodnih sastojaka.

Ostavite komentar: