“Imamo samo tri mjeseca, pomozite: Čović pisao diplomatskim predstavnicima u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović uputio je pismo diplomatskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini u kojem ih poziva da pomognu u reformi Izbornog zakona, kao ključnom pitanju u BiH.

“Prilike u kojima se nalazimo zahtijevaju da naša pažnja bude posvećena ključnim reformama pred kojima se nalazimo. Imajući to u vidu, pozivam Vas na pomoć dok radimo na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, procesu koji mora biti dovršen u predstojeća tri mjeseca ove neizborne godine i koji zahtijeva ograničene ustavne reforme. Postojeća diskriminacija u našem sistemu mora konačno biti eliminisana, a jednakost osigurana i zaštićena. Ovo je kritična komponenta održavanja izbora 2022. godine”, napisao je Čović u pismu.

Podsjetio je da na političko postignuće u kojem je i sama međunarodna zajednica odigrala važnu ulogu – Mostarski sporazum iz junu 2020.

“Ovaj politički sporazum ne samo da je postavio temelje za održavanje Lokalnih izbora u Gradu Mostaru, već je i postavio temelje za zajednički prihvaćenu odgovornost za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Kao često spominjan primjer konstruktivnog političkog dijaloga, naša je kolektivna odgovornost da ne dopustimo da takav primjer bude ukaljan manjkom odgovornosti za pridržavanje preuzetih obaveza. Činjenica da Izborni zakon mora biti ozbiljno shvaćen i žurno riješen se ne može osporiti. Stoga, sve je važnije da naš fokus ostane neometen dok se približavamo konačnim mjesecima prije 2022. godine”, ističe Čović.

Naglašava na nedavno fabrikovane matematičke informacije koje se odnose na zastupljenost ili nezastupljenost u pojedinim tijelima vlasti, a koje su stavljene pred predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

“Žalosti me da neki domaći politički čimbenici još uvijek ne shvataju ozbiljnost situacije, niti našu odgovornost i beneficije iskoraka kojega možemo poduzeti, baveći se više poticanjem destabilizirajućih političkih narativa i uništavanjem zaglavnog kamena, temelja BiH koja počiva na principu konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja”, ističe Čović u pismu i dodaje duboko svjestan prošlosti, sadašnjosti i budućnosti BiH – jednakopravnost, konstitutivnost, pravo na legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-političkim nivoima nisu podložni političkom trgovanju niti matematičkoj prevari.

“Uvažene Ekscelencije, odgovorno tvrdim kako su sve političke stranke HNS-a spremne aktivnije se uključiti u konstruktivan dijalog o povećanju funkcionalnosti FBiH te BiH u cjelini kada uspješno dovršimo naš vitalni zadatak izmjene Izbornog zakona tiokom ove godine. Važno je, držim, iskazati i to kako će postizanje dogovora o Izbornom zakonu pozitivno uticati i na funkcionisanje FBiH, kao važan korak u ispravnom smjeru”, naglašava Čović i dodaje skladno s našim dugogodišnjim aspiracijama budućnosti u EU i NATO-u, naša predanost evroatlantskim integracijama je ustrajna.

“Stoga je važno naglasiti kako nadolazeći pozitivni pomaci koje možemo poduzeti imaju snagu ne samo doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti, napretku i razvoju BiH, već i našoj evroatlantskoj budućnosti. Pozivam sve da ispune ono što je potrebno, očekivano i integralno za bolju Bosnu i Hercegovinu“, navodi Čović u pismu diplomatskim predstavnicima u BiH.

Na kraju se Čović zahvalio ambasadorima za stalnu podršku napretku BiH jer su oni, kako je istakao, bili ključni sudionici brojnih važnih procesa u BiH, prenose Nezavisne.

Ostavite komentar: