Ili sjednica Doma naroda, ili blokada FBiH

SARAJEVO – Poljoprivrednici, RVI i civilne žrtve rata u Federaciji BiH najavljuju blokadu ako do utorka ne bude sazvana sjednica Doma naroda na kojoj će biti potvrđen budžet tog entiteta za 2019. godinu, a koji je već usvojio Predstavnički dom.

Podsjećamo, FBiH je u finansijskom kolapsu jer nema budžeta za ovu godinu zbog toga što još nije konstituisan novi saziv Doma naroda FBiH, te zbog toga nema plata, naknada i drugih vrsta primanja korisnicima iz ovog vida finansiranja.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je danas za “Nezavisne” da on sam neće donositi odluke o tome pred koja vrata će ići poljoprivrednici.

“U ponedjeljak imamo sastanak i tada ćemo odlučiti. Najvjerovatnije se nećemo pridružiti RVI, nego ćemo pred OHR. Ali, još ništa nije sigurno”, kazao je Bićo.

Na vanrednoj sjednici Udruženja RVI FBiH u srijedu predstavnici ovog udruženja dali su rok Lidiji Bradari, predsjedavajućoj starog saziva Doma naroda FBiH, da do utorka (12. februara) sazove hitnu sjednicu na kojoj bi bio usvojen entitetski budžet i tako omogućena isplata njihovih naknada.

Kazali su da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, na sljedećoj sjednici Saveza, planiranoj da bude održana u Mostaru, odlučiti o poduzimanju radikalnijih mjera.

Esad Delić, predsjednik Udruženja RVI FBiH, najavio je da neće dozvoliti prolazak kamiona iz Hercegovine ni automobila za Sarajevo i druge bh. gradove ukoliko do utorka ne bude sjednice. Upozorili su da 50 posto od 92.000 korisnika različitih naknada živi isključivo od tog novca.

I civilne žrtve rata u FBiH danas su poručile da će podržati blokadu puteva ukoliko do utorka ne bude usvojen budžet FBiH.

Iz Kabineta Lidije Bradare, predsjedavajuće starog saziva Doma naroda FBiH, “Nezavisnim” su kazali da će se Bradara oglasiti kad bude imala nešto konkretno reći.

Almedin Aliefendić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, kazao je “Nezavisnim” da će u ponedjeljak, kada istekne rok od 14 dana predsjedavajućoj da zakaže sjednicu, ovaj klub reći svoj stav.

“Ne mogu vam sad precizno odgovoriti šta će se desiti i da li će dopredsjedavajući iz reda Bošnjaka zakazati sjednicu. Sve će biti poznato u ponedjeljak”, poručio je Aliefendić. Potcrtao je da bi najbolje rješenje bilo da se formira novi saziv Doma naroda FBiH.

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) su saopštili da će do kraja naredne sedmice biti izvršena raspodjela mandata za klubove delegata u Dom naroda FBiH, ukoliko ne bude žalbi na odluke CIK-a.

Podsjećamo, Predstavnički dom je 9. janura usvojio većinom glasova budžet za ovu godinu u iznosu od 2,65 milijardi KM. Za budžet je glasalo ukupno 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, dok je protiv bilo 25. “Za” su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a. “Protiv” su bili zastupnici SDP-a, DF-a i Naše Stranke. Suzdržani su bili zastupnici Naroda i pravde te dva zastupnika Nezavisnog bloka.

Primanja

I dok se dešava finansijska blokada FBiH, na veb-stranici Doma naroda FBiH objavljena su primanja delegata u prošloj godini.

Ukupna primanja profesionalnih delegata iznosila su 2.022.929,75 KM, a neprofesionalnih 42.437,05 KM.

Prema tim podacima, najviše novca dobio je Zdravko Bešlić iz HDZ-a, kojem isplaćeno 54.403,12 KM. Odmah iza njega nalazi se delegat iz SDP-a Nikola Simić, koji je primio 52.630,80 KM, zatim delegat iz SNSD-a Drago Puzigaća (52.573,63 KM), Đuro Delić iz HDZ-a (51.990,32 KM), Tomislav Mandić iz HDZ-a (51.811,16 KM), Slobodan Tomić iz Narodne stranke radom za boljitak (51.501,84 KM) i Mustafa Kurtović (50.837,84 KM).

 

Izvor.(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: