IK SNSD: Vlada do petka da sačini plan reakcije na migrante

Izvršni komitet SNSD-a zatražio je danas od Vlade Srpske da u interesu Republike najkasnije do petka sačini plan mjera i aktivnosti da bi se reagovalo na sve veće prisustvo migranata i da se na tom planu obezbijedi sigurnost ljudi.

“Migranti postaju ozbiljan problem i politički i bezbjednosni jer smo nedavno imali incident u Laktašima u kojima su neki od njih potezali oružje na pripadnike policije. Tema je urgentna i već je prisutan strah koji se uvlači u pojedine sredine”, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sjednice Izvršnog komiteta stranke.

On je istakao da Republika Srpska neće dozvoliti nikakve sabirne centre i kampove za migrante niti će ih finansirati, te da Vlada u pogledu predlaganja mjera na planu migrantske krize treba da reaguje na nivo vlasti BiH.

“Cilj je da se od partnera na nivou BiH dobiju mjere koje su moguće, a naša politika ostaje ista – nema stacioniranja migranata na teritoriji Srpske. Potrebno je da se evidentiraju migranti u smislu toga iz koje zemlje dolaze i da se deportuju bez oklijevanja za šta je potrebno obezbijediti logistiku. Mislim da bi to donijelo dodatnu sigurnost svim ljudima BiH”, poručio je Dodik.

On je ponovio da su neprihvatljivi zahtjevi pojedinih zapadnih institucija da se problem migranata rasporedi širom BiH.

“Zabrinuti smo zbog lociranja pojedinih migrantskih kampova u Federaciji BiH pokraj mjesta u kojima živi srpska zajednica, poput Petrovca. Zbog tog ugrožavanja potrebna je veća pažnja federalnih organa”, rekao je Dodik.

On je ponovio, između ostalog, da je potrebno uvažiti autentično predstavljanje Srba, kao konstitutivnih, u federalnim institucijama.

Milion KM za srpsku zajednicu u Federaciji BiH

Izvršni komitet SNSD-a zaključio je danas da institucije Republike Srpske obezbijede milion KM za srpsku zajednicu u Federaciji BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da je u FBiH na snazi diskriminacija srpskog naroda jer ih obilaze razvojnim projektima čime se pokušava uticati na njihovo novo raseljavanje.

“Oko milion KM biće obezbijeđeno za tu podršku”, rekao je Dodik.

30 miliona KM opštinama za saniranje posljedice korona krize

SNSD je predložio Vladi da već iduće sedmice iz resursa obezbijeđenih putem Međunarodnog monetranog fonda rasporedi 30 miliona KM svim opštinama u Srpskoj radi saniranja posljedica krize u vezi sa virusom korona.

Dodik je dodao da je na sjednici Izvršnog komiteta razgovarano o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH, kao i migrantima.

Sporazum SDA i HDZ-a o Mostaru nepovoljan po srpski narod

Kada je riječ o sporazumu HDZ-a i SDA u vezi sa izborima u Mostaru, Dodik je rekao da je nezadovoljan isključenošću srpskog naroda u tom pogledu.

“Smatramo da nije uvažavana nacionalna struktura prema popisu iz 1991. godine. Smanjen je procenat našeg učešća kao konstitutivnog naroda. Dakle, mi ćemo se u vezi s tim opredjeljivati kada je riječ o podršci najavljenim izmjenama Izbornog zakona koji treba da omogući mostarske izbore i o tome smo razgovarali sa našim predstavnicima u tom gradu”, pojasnio je on.

Želja je, dodao je, da se obezbijedi autentično političko predstavljanje Srba u tom smislu, a da to ne bude kamuflaža u smjeru učešća Srba na listama političkih partija drugih konstitutivnih naroda.

Donijeti Odluku o finansiranju lokalnih izbora u BiH

Dodik je rekao da je SNSD svojim zaključcima obavezao predsjedavajućeg Savjeta ministara, da predloži odluku o finansiranju lokalnih izbora u BiH da bi se, između ostalog, izbjegle bilo kakve malverzacije u tom smislu.

Lider SNSD-a je rekao da će se ta stranka organizaciono i adekvatno prilagoditi novim uslovima u pogledu održavanja lokalnih izbora i komunikacije s biračima.

“Želimo da sa našim koalicionim partnerima osvojimo načelničku vlast u najmanje 80 odsto opština, kao i odborničke većine, ali i vlast u najmanje četiri opštine u FBiH”, poručio je Dodik.

Cikotić neće proći dok se ne završe sva imenovanja 

Lider SNSD-a je poručio da da neće biti nikakvog izbora ministra bezbjednosti /prijedlog SDA – Selmo Cikotić/, dok se ne završe sva imenovanja koja su prošla procedure.

“Dakle, ne samo za komponentu srpskog naroda, već i sve druge da bismo onda pristupili izboru tog ministra uz raspravu o tome da li je to adekvatan čovjek i prijedlog”, rekao je Dodik.

Ostavite komentar: