Igor Crnadak u Vašingtonu predstavio doprinos BiH u borbi protiv IDIL-a

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je na poziv državnog sekretara SAD Michaela Pompea učestvovao na Sastanku ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a, koji je održan 6. februara u Vašingtonu.

Sastanak je otvorio državni sekretar Pompeo, a diskutiralo se o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada IDIL-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli sigurnosti u ovim državama. Također je izvršen pregled planiranih logističkih zahtjeva za 2019. godinu.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, ministar Igor Crnadak je informisao o doprinosu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i IDIL-a, naglasivši da će kao dio Globalne koalicije BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati potporu Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio IDIL.

Ministar Crnadak je naglasio da čvrst koncenzus postoji u BiH oko učešća BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i Islamske države, uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama.

Podsjetio je na konkretne korake koje je BiH poduzela u ovoj oblasti kao što je donacija streljiva iračkoj vladi za jačanje sposobnosti iračkih snaga za borbu protiv IDIL-a, zatim odluka Predsjedništva BiH o doniranju financijskih sredstva za podršku afganistanskim nacionalnim i sigurnosnim snagama (ANDSF) za razdoblje 2020-2024 i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. – 2020.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak se u Vašingtonu sastao sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm. Teme sastanka dvaju ministara inostranih poslova bile su evropske integracije BiH i bilateralna suradnja dvije zemlje.

 

Izvor.(Klix.ba)

Ostavite komentar: