Igor Crnadak ne poštuje stav NSRS: BiH će slijediti primjer Crne Gore na putu u EU i NATO

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, želi da BiH prati primjer Crne Gore na putu ka NATO i to je istakao na na jednoj diskusiji u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore. Crnadak je istakao da je put BiH u NATO trenutno u zastoju, ali on smatra da je put u NATO prioritet za BiH.

“Spoljnopolitička odrednica BiH je članstvo u NATO i EU, a na tom putu će slijediti primjer Crne Gore”, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tokom interaktivne diskusije na temu: “Aktuelna bezbjednosno-politička i ekonomska situacija u BiH“ u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

On je naglasio da je taj proces, zbog unutrašnjih političkih prilika, trenutno u zastoju, ali da taj prioritetni zadatak ima izgleda da bude riješen. Crnadak se posebno osvrnuo na uspješan put Crne Gore ka članstvu u EU, akcentirajući članstvo u NATO.

Takođe, kazao je da, na tom planu, BIH želi da slijedi crnogorski primjer. Odgovarajući na pitanje o odnosu EU prema Zapadnom Balkanu, Crnadak je kazao da su oni u nekoj vrsti razumljivog zastoja i da na to utiču predstojeći izbori za Evropski parlament, te iskazao nadu da će se nakon njih odnosi pokrenuti na adekvatan i očekivan način.

Bilo je riječi i o ukupnim odnosima u regionu, ekonomskim, trgovinskim i najznačajnijim političkim pitanjima počev od važnosti rješavanja otvorenih pitanja između država, poput neophodnosti definisanja i potpisivanja sporazuma o granicama.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji u BiH, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, govorio je o 25-godišnjem iskustvu primjene Dejtonskog sporazuma, koji je bio i ostao presudno važan za funkcionisanje i definisanje odnosa u Federaciji.

Odgovarajući na pitanje o uplitanju stranih sila u izborne procese Bosne i Hercegovine, Crnadak je pomenuo da uticaj Rusije svakako postoji i najbolje se ogleda, kako je kazao, kroz činjenicu da je tokom posljednja tri izborna ciklusa predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik svaki put posjetio Moskvu i ragovarao sa Putinom neposredno pred održavanje samih izbora.

Takođe, na pitanje zašto još uvijek nije aktiviran prvi ciklus MAP procesa za članstvo u NATO, odgovorio je da sva odgovornost za to leži u činjenici da su Dodik i njegova partija u potpunosti promijenili stav koji su zauzeli još prije osam godina o ovom pitanju.

 

Izvor:(cdm.me)

 Ostavite komentar: