Hrvatski premijer smatra: Za funkcionisanje BiH važno da se svi narodi osjećaju dobro

Hrvatski premijer Andrej Pleković rekao je da je za dobro funkcionisanje BiH bitno da se svi konstitutivni narodi i građani osjećaju dobro.

Povodom odbijanja amandmana narodnjaka u Evropskom parlamentu da se u rezoluciji o napretku BiH spomene konstitutivnost tri naroda u BiH, Plenković je rekao da nije dobro preglasavanje i inženjering.

“Šta god pisalo u toj rezoluciji, bilo bi dobro da se spomenu konstitutivni narodi jer mislim da je to pozitivno. To neće promijeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda”, rekao je Plenković po dolasku na samit EU u Brisel.

On kaže da je važno da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama BiH i bolje funkcionisanje, prenose hrvatski mediji.

Prema njegovim riječima, dogovor o reformi izbornog sistema trebaju same postići institucije u BiH, političke stranke.

Plenković je naveo da ga je autor izvještaja o BiH Paulo Rangel, portugalski poslanik iz redova Evropske narodne stranke, obavijestio da narodnjaci podržavaju prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali i zeleni, dok ni socijalisti nisu skloni tome.

On je dodaje da u rezoluciji u cjelini ima više pozitivnih stvari.

“Dejtonski mirovni sporazum se spominje više puta, spominju se presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH. Takođe se pozdravlja dogovor čelnika HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji je omogućio da se u Mostaru nakon 12 godina održe izbori”, rekao je Plenković.

 

Ostavite komentar: