Hrvatski portali: Dan Republike legitiman – Bošnjaci licemjerni

11.01.2019. | 11:24

Dio hrvatskih portala odbacuje bošnjačku kritiku na račun predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog prisustva Danu Republike Srpske i ističe da je riječ o legitimnom prazniku, uz procjenu da je bošnjačka politika – licemjerna.

Netačna je kvalifikacija da je riječ o “neustavnom danu”, jer je u Republici Srpskoj nakon referenduma donesen zakon koji je potpuno u skladu sa Ustavom, napominju portali i ističu da bošnjački političari to kriju od svoje javnosti.

Pošto nije u stanju da se suprotstavi srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i rukovodstvu u Banjaluci, političko Sarajevo je kao metu uzelo Čovića, nastojeći da ga politički kompromituje lažnim i licemjernim optužbama, pišu portali.

Kao primjer licemjerja naveden je istup gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji poručuje da se više neće rukovati sa Čovićem. Kasumović, navodno, pati za Hrvatima.

Hrvatski portali napominju da je Kasumović prvi čovjek grada iz kojeg su Hrvati praktično izbačeni, a oni koji su još u Zenici ne mogu da se zaposle u javnim preduzećima, čak ni u komunalnom.

Zenica je grad stranih dobrovoljaca iz arapskih zemalja, pa je danas mnogi zovu “islamska Zjenica”.

Dio hrvatskih portala, i to desnih, podsjeća i biskupa Franju Komaricu, koji je bio “šokiran” Čovićevim dolaskom na proslavu Dana Srpske, da je, svojevremeno, kao prvi katolički vjerodostojnik od Dodika dobio orden za doprinos suživotu.

To se dogodilo mnogo prije posthumnog odlikovanja general-majora Vojske Republike Srpske Slavka Lisice, navode mediji.

Јedan broj portala podsjeća da potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković živi na području Srpske, za razliku od drugog potpredsjednika Ramiza Salkića, koji živi u federalnoj Tuzli.

Za brojne desne hrvatske portale indikativna je činjenica da je na isti dan u Vitezu bošnjačka elita organizovala skup na kojem su evocirane uspomene na, kako se navodi, zločin takozvane Armije BiH nad Hrvatima u Buhinim kućama, za koji niko nije odgovarao pred Haškim tribunalom, kao ni Sudom BiH.

 

Izvor:(RTRS)