Hrvatski narodni sabor: HNS: Žalosno je gledati i slušati histerične izjave bošnjačkih stranaka i političara

Nakon jučerašnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora i usvajanja Deklaracije u kojoj je, između ostalog, odbačena presuda Međnarodnog suda u Hagu o udruženom zločinačkom poduhvatu, iz ove organizacije su odlučili odgovoriti “bošnjačkim strankama, političarima i medijima”.

Nakon usvajanja Deklaracije VIII. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora, zanimljivo je, ali i pomalo žalosno gledati i slušati histerične istupe bošnjačkih stranaka, političara i medija kako osuđuju nešto što u Deklaraciji ne piše, pogotovo što ne postoji ništa što bi se moglo dovesti u vezu s veličanjem ratnih zločina ili zločinaca. Deklaracija je jednoglasno usvojena na VIII zasjedanju Sabora i ona pored preambule ima sedam poglavlja sa ukupno 2840 riječi, i ona savjesno i odgovorno promišlja političku poziciju i bududnost Hrvata u Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini, i svakako nije dokument napisan za dnevno-političko manipulisanje – navodi se u saopštenju HNS.

Dalje u pismenom obraćanju javnosti mole sve da pročitaju šta piše u Deklaraciju, pa da tek onda “pokušaju naći razloge za iskrivljivanje i manipulisanje sadržajem Deklaracije”.

– Zato molimo sve one koji su se već dokazali kao mrzitelji Hrvata u BiH (ili kao oni koji ne podnose Hrvate u BiH) da makar, na silu, pročitaju što piše u Deklaraciji.Stav HNS o UZP je više puta javno iznesen u brojnim reagovanjima i saopštenjima, tako da rečenica u Deklaraciji ne predstavlja ništa novo. Smatramo kako UZP predstavlja ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se teza o UZP želi koristiti od strane velikog broja bošnjačkih političkih i medijskih galamdžija kao implikacija za kolektivnu krivicu hrvatskog naroda, HRHB i HVO – navodi se u saopštenju
Svima koji su reagovali nakon jučerašnjeg zasjedanja iz HNS su odlučili još jednom poručiti:

– Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija, na žalost, koristi se za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminisanju hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu “Prlić i drugi“, niti je on uopšte pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost krivična i proteže se samo na pojedince.”

 

Izvor:(Klix.ba)                       Foto:(pogled.ba)

 Ostavite komentar: