Hrvatska vlada još pregovara o lokaciji odlagališta nuklearnog otpada iz “Krškog”

Nema jasnog odgovora iz hrvatske vlade na pitanje da li su istinita pisanja medija da je odluka o odlaganju nuklearnog otpada na lokaciju Trgovske gore donesena.

Iz Ministarstva za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske na adresu ATV-a nije stigao ni odgovor na pitanje da li imaju gotovu studiju o uticaju otpada na okolinu.

Kažu da će o svemu tek pregovarati sa Slovencima.

“Idući sastanak Koordinacijskog odbora planiran je u avgustu 2019. godine, a održavanje sjednice Međudržavne komisije koju će organizovati slovenačka strana planirano je u septembru 2019. godine”, kažu iz ministarstva.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kažu da Hrvatska uporno ignoriše apele nadležnih institucija u Srpskoj i BiH, te da o svim aktivnostima koje Hrvatska preduzima po pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori saznaju iz medija.

Veliki problem je što nije formiran Savjet ministara BiH, jer bi Hrvatska mogla da zloupotrijebi situaciju i kao argument navede da nema sagovornika, kažu iz Ministarstva.

“Predsjedništvo BiH je tek na inicijativu srpskog člana Milorada Dodika, koji je kao predsjedavajući, stavio ovaj problem na dnevni red, raspravljalo o ovom pitanju i donijelo zaključak kojim se, između ostalog, zahtijeva od Hrvatske da Trgovsku goru izuzme kao lokaciju predviđenu za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada i da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju, koja nije u blizini granice sa BiH”, kažu iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

BiH mora zaštititi svoje interese i živote stotine hiljada ljudi, jedinstven je stav političara u BiH. “Imaćemo jasan odgovor i nećemo dozvoliti da nas trujete”, poručuje Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, najavivši i početak potpisivanja peticije protiv odlaganja otpada na čitavoj teritoriji BiH.

“Mi imamo pravo da štitimo ljude koje živimo ovdje, imamo pravo, imamo obavezu da štitimo ljude koji žive ovdje u ovoj zemlji i vjerujem da to naše komšije moraju razumjeti i da će jednu takvu poruku razumjeti”, kaže Šepić.

Slovenija i Hrvatska, kao suvlasnici nuklearne elektrane Krško, do 2023. treba da zbrinu otpad nakupljan 38 godina. Slovenci Hrvatima predlažu da lokacija skladištenja bude Vrbina, pored Krškog. Međutim, Hrvati ozbiljno razmišljaju o opciji da radioaktivno smeće smjeste na prostor nekadašnje Republike Srpske Krajine, gdje sada žive mahom Srbi povratnici.

 

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: