Hoće li poslanička trojka „ugušiti“ ostatak opozicije u NSRS?!

Poslanici Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović na dobrom su putu da svojim djelovanjem u Narodnoj skupštini RS u potpunosti izbrišu sa „radara“ javnosti ostatak kolega iz opozicionih SDS-a i PDP-a.

Bez obzira da li svojim proaktivnim djelovanjem na sebe navlače bijes ili oduševljenje, kritiku ili odobravanje, oni su postali gotovo jedini opozicioni poslanici o kojima javnost diskutuje. A postoji dio građana koji ih sve češće navodi i kao “jedine opozicione poslanike”.

I to može da doprinese daljoj promociji i rastu popularnosti pomenutog trojca ali bi moglo postati pogubno za opoziciju u cjelini, bar kada je riječ o republičkom parlamentu. Jer, nije isto kada naspram dvotrećinske većine okupljene oko glavnog konkurenta, SNSD-a, imate 23 ili samo tri poslanika.

Istovremeno, Stanivuković, Trivićeva i Vukanović svojim djelovanjem sve više odskaču od politika partija sa čijih listi su ušli u skupštinu, što je posebno do izražaja došlo na jučerašnjoj sjednici NSRS, na kojoj su se izjašnjavali o podršci izjavi Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite entitetskog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsjedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju mosta Pelješac dok se ne riješi pitanje granice na moru. Stanivuković i Trivićeva nisu glasali kao ostatak kolega iz PDP-a koji su podržali Dodika, dok su oni glasali protiv, baš kao i Vukanović, nasuprot poslanika iz SDS-ovog kluba, koji su bili suzdržani.

Jaz između “trojke” i ostatka opozicije dodatno je pojačao i sukob između Vukanovića i šefa PDP-ovog poslaničkog kluba Perice Bundala, za koji prvi tvrdi da je bio fizički a Bundalo da je došlo “samo” do verbalnog okršaja.

Politička analitičarka Tanja Topić se slaže da ostatak opozicionih poslanika u NSRS pada u sjenu najaktivnije trojke, ali i naglašava da su krivci za to, oni sami.

Tanja Topić

– Rekla bih da je ovdje riječ o drugačijem političkom stilu i ponašanju. Pitanje bi bilo možda bolje postaviti na način šta je to što će “ugušiti” opoziciju – sitni interesi i ćar koji pojedinci nastoje ušićariti za sebe od aktuelne vlasti i prelazak pod skute iste ili istinski opozicionari koji se nameću drugačijim političkim stavom i stilom.

U tome je od presudnog značaja kako će građani percipirati obje navedene pojave – kaže za portal SrpskaCafe Topićeva.

Novinar Saša Bižić ističe da u aktuelnom periodu zaista postoje predispozicije da se pomenuti trio profiliše kao jedina iole uticajna grupacija na opozicionoj strani političkog spektra u Republici Srpskoj.

– Međutim, da bi Stanivuković, Trivićeva i Vukanović od takvog statusa imali neku konkretniju korist od trenutne popularnosti u kritičkom dijelu javnosti, neophodno je da se ostvare dva preduslova. Prvo, bitno je da ne promaše “tajming”, odnosno da, zajedno sa odbornicima iz Banjaluke, Sašom Lazićem i Mirnom Savić – Banjac, formiraju sopstvenu političku organizaciju najkasnije do kraja ove godine.

Saša Bižić

Drugo, važno je da shvate da politika, ako želite ozbiljnije efekte, podrazumijeva mnogo više strpljivog, pa i dosadnog rada na stranačkoj infrastrukturi na terenu, nego kratkoročno atraktivnih objava na društvenim mrežama – kaže Bižić za SrpskaCafe.

Ako se ispostavi, dodaje naš sagovornik, da nemaju petlju, pa se ne upuste u prvo, ili da su suviše euforični, pa ne prepoznaju značaj drugog, to će samo značiti da će i u sljedeću, izbornu godinu ući sa trenutnim nedefinisanim statusom i očiglednim razlikama u senzibilitetu u odnosu na ostatak opozicione scene, te da će se, posljedično, utopiti u sivilo PDP-a i SDS-a iz sadašnje faze.

Podsjećamo, Stanivuković, Trivićeva i Vukanović već duži period djeluju u potpunosti sinhronizovano. To je posebno postalo vidljivo nakon dva protesta koja su, krajem juna i početkom jula, organizovali u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, a nastavljeno je peticijama na Trgu Krajine.

Iako su dobili načelnu podršku stranačkih kolega za pomenute aktivnosti, djeluje da su u organizaciji učestvovali isključivo oni lično te njihove pristalice, a ne i ostali funkcioneri PDP-a i SDS-a.

 

Izvor:(SrpskaCafe) Ostavite komentar: