Hoće li opozicija do kraja godine izaći sa zajedničkim kandidatima

Vrlo je važno da uz dobar program imamo i najbolje kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i očekujem da ćemo taj proces, s kolegama iz opozicije, uspješno završiti najkasnije do kraja godine.

To je, nakon sjednice Predsjedništva PDP, izjavio lider te stranke Branislav Borenović, na taj način stvarajući neku vrstu pritiska na ostale opozicione stranke da se ubrzaju pregovori na ovu temu.

Ništa čudno, naročito ako se zna da istaknuti kadrovi PDP, Draško Stanivuković i Jelena Trivić, slove za neke od potencijalnih opozicionih kandidata.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, diplomatski kaže da će „to pitanje svakako doći na red u narednom periodu“.

– Od samog datuma za nas je mnogo važnije da se izaberu najbolji, oni koji mogu dati najviše, posebno nakon što izbori prođu, i da i za njih jednoglasno stoji cijela opozicija – kaže Šarović za Srpskainfo.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, smatra da je dogovor opozicije oko zajedničkih kandidata neminovan, jer samo to znači promjene u Srpskoj 2022.

– To je ono što narod očekuje od DNS, SDS i PDP. Smatram da je dogovor vrlo lako postići jer, kao što znate, postoje tri političke partije u opoziciji, takođe postoje i tri najodgovornije funkcije u RS i BiH: član Predsjedništva BiH, premijer i predsjednik Srpske. Normalno je da bi svakoj partiji trebalo da pripadne po jedna funkcija. Na taj način bi svaka stranka odgovarala za svoj rad, a ne da se krije iza bilo koga. Samim tim morali bi da vodimo računa šta obećavamo u predizbornoj kampanji, jer narod očekuje da ono što obećamo ispunimo kada preuzmemo vlast u RS – kaže Nešić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, „ko ne želi dogovor, taj očigledno radi za Milorada Dodika i odgovara mu da ostane u opoziciji, da bude vječiti kritičar, a da u suštini ne preduzme ništa da Republika Srpska krene naprijed“.

Uvjeren sam, i to je bila moja zvijezda vodilja pred izbore u Banjaluci, bilo da ste opozicija ili vlast, važno je da vi vodite procese, nudite putanje, namećete ritam i prvi postavljate principe, kaže gradonačelnik najvećeg grada Srpske, Draško Stanivuković.

– Da li to znači oktobar, novembar ili decembar – treba naći tačnu liniju presijecanja. Ako je prerano, a nije sazrelo, izazvaće unutarstranačka nezadovoljstva, a ako je prekasno, onda smo izgubili ritam i ne vodimo procese – kaže Stanivuković za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima mnogo ključnih pozicija, ne samo pomenute tri, a ključne su one sa kojih se rade suštinske i konkretne stvari, među kojima su ministar policije, ministar pravde, direktor RTRS, ministar obrazovanja…

– Kada su u pitanju te dvije najvidljivije funkcije, predsjednik i član Predsjedništva BiH, onda trebamo razjasniti šta nam je cilj. Ako je cilj pobjeda i promjene onda trebamo staviti ljude koji su najkompetentniji, bez obzira da li zadovoljavaju stranačku strukturu. Ako smo vođeni da prvo zadovoljimo stranačku strukturu, pa da iz tog izniknu potencijalne promjene, onda dolazimo do toga što navodite u pitanju, da li svaka stranka treba da da po jednog kandidata. Može se desiti da, na primjer, PDP nema nekoga ko je za te funkcije i sada mi pod svaku cijenu, da bismo zadovoljili PDP, stavljamo nekog ko je možda lošiji od drugih kandidata. Možda neka stranka ima ljude koji su važni za suštinske funkcije, a nema nekog ko bi bio na toj najvidljivijoj poziciji – objašnjava Stanivuković.

Kako kaže, ako silom namećemo funkcije da bismo zadovoljili formu, opozicija može krenuti pogrešnom putanjom.

– Treba da zadovoljimo suštinu i da na megdan izađu oni kandidati koji mogu da okupe ljude, najviše ljudi izvedu na izbore, pokrenu ih i da pokore one koji će se na suprotnoj strani htjeti predstaviti kao neka promjena i novina, iako su tu već 20 godina – poručuje Stanivuković.

Kada je u pitanju treća pozicija, pozicija premijera, ona treba da proistekne iz političkog kapaciteta i rezultata stranaka, a ne da je unaprijed sudbinom određena.

KRITERIJUMI

Na pitanje koji kriterijumi treba da budu ključni pri odabiru kandidata, Nenad Nešić odgovara da je najbitnije da političke partije ponude ljude od autoriteta, “koji imaju volju, želju i energiju da Srpsku povedu naprijed“.

– Normalno je da to budu kandidati koji uživaju ugled u narodu, tj. da mogu da ostvare pobjedu nad kandidatom režima – poručuje Nešić.

 

 

Ostavite komentar: